Știi ce drepturi ai?
„Ce reprezintă drepturile pentru tine?” au întrebat. Multitudinea de răspunsuri a fost surprinzătoare. Ce înseamnă pentru tineret drepturile este o adevărată comoară. Ei deduc, de fapt, și just este că, drepturile omului sunt fundamentale, reprezentând bunul trai într-o societate corectă și civilizată.
Trăind într-o lume modernă, tinerii cresc de mici cu anumite ideologii și principii în ceea ce privește poziția lor în societate. Sunt educați cu faptul că toți avem aceleași beneficii, pentru că, în lumea contemporană, care se presupune a fi evoluată, toți suntem egali, indiferent de sex, rasă, religie, vârstă, etc. Iar după exemplele date mai apoi de tineri, toți avem desigur dreptul la viață, educație, justiție, apartenență, nediscriminare, muncă, sănătate și siguranță, participare politică și lista poate continua pe un termen îndelungat. Ceea ce este, însă, cel mai important în momentul în care ne cunoaștem drepturile proprii, este să fim conștienți că și cei din jurul nostru beneficiază de exact aceleași privilegii. Toți avem drepturi, până ajungem să le încălcăm pe ale celor de lângă noi.
Întâmpinăm des această problemă, a nerespectării drepturilor omului, deoarece în ziua de astăzi ne confruntăm cu înțelegerea greșită a conceptului de democrație. Democrația presupune o egalitate unitară, o respectare reciprocă, dar și o îndeplinirea îndatoririlor ce vin odată cu drepturile noastre.
Voluntarii noștri de la Fundația Județeană de Tineret au participat la un atelier în cadrul proiectului „Educație pentru drepturile omului”, în perioada 5-9 septembrie la Centrul de Tineret FNT de la București. În cadrul evenimentului, participanții s-au familiarizat cu subiectul și au dobândit o varietate de informații referitoare la drepturile lor. Atât partea teoretică, cât și cea practică, i-a adus pe tineri mai aproape de realitatea în care trăiesc și i-a instruit către un viitor mai bun și plin de dezvoltare.
Totuși, aceștia nu au vrut să păstreze doar pentru ei cele învățate, au vrut să ofere și altor tineri posibilitatea de a-și cunoaște drepturile. Astfel, în urma trainingului, câțiva tineri ploieșteni, au făcut un workshop cu elevi ai Colegiului Național Al. Ioan Cuza, următorii pe listă fiind elevii Colegiului Național Nichita Stănescu.
Marți, 3 octombrie, o mână de adolescenți „cuziști” au participat la activități interesante care au avut ca scop responsabilizarea acestora în prinvința drepturilor lor și a celor din jur.
Pentru a demonstra pluriperspectivismul și pentru a face tinerii să înțeleagă concepul real al drepturilor omului, despre care s-a menționat mai sus – acela că toți suntem egali și că avem drepturi până ajungem să le încălcăm pe ale celor din jur – organizatorii workshopului, au propus elevilor un studiu de caz. Au venit cu un subiect comun care le-a stârnit interesul tuturor „ Ar trebui să fie uniformele obligatorii în toate școlile?”. Deși inițial, elevii au avut instinctul de a fi împotriva uniformei, au fost rugați să vizualizeze această topică într-un mod cât se poate de obiectiv, iar până la finalul activității au observat că există atât argumente pro, cât și contra în ceea ce privește uniforma în școli. Problematica a fost, desigur, raportată la drepturile noastre, ale tuturor. Tinerii au văzut situația din mai multe perpective și au constatat toate avantajele și dezavantajele. Au văzut ce drepturi li se cuvin și în ce fel le-ar încălca pe ale altor persoane. Iar din acel moment, nu au mai fost complet împortiva uniformei, au avut o viziune corectă asupra acesteia.
O altă tema propusă, dar de această dată, pentru a demonstra principiul de bază al drepturilor, anume egalitatea, a fost „Egalitatea dintre femei și bărbați”. Aceasta a fost o discuție mult mai amplă, unde s-a putut observa faptul că deși corect și normal ar fi să beneficiem de aceleași drepturi, există totuși diferențe între sexe din anumite puncte de vedere. Scopul nostru ca societate, însă, este să diminuăm aceste diferențe și să oferim tuturor aceleași privilegii și posibilități. În cele din urmă, nu sunt drepturile bărbatului și nici ale femeii, sunt Drepturile Omului.
Este foarte important să ne cunoaștem drepturile și îndatoririle față de societate, este important să știm care ne sunt limitele și să ne respectăm. Astfel de activități, ajută tinerii să învețe interactiv și îi face conștienți de realitate, iar atâta timp cât tinerii sunt pe drumul cel bun și sunt responsabili de propriile acțiuni, atunci și societatea în care trăim se va îndrepta spre prosperitate și va evolua din ce în ce mai frumos.