Noutati|

Colivia cu iluzii

În fiecare zi aprindem televizorul și vedem aceleași știri triste. Din ce în ce mai mulți tineri morți, tineri care cauzează alte probleme, tineri care își pierd viitorul și se pierd pe ei înșiși, totul din cauza unor adicții ce ajung să le deterioreze starea fizică și mentală. Iar din păcate asta este realitatea în care am ajuns să trăim.

Între datele 2-6 octombrie, Casa de Cultură a Studenților din Ploiești, a organizat o campanie antidrog, numită „BE AWARE WEEK” care și-a dorit să tragă un semnal de alarmă în ceea ce privește adicțiile și să pună umărul la prevenirea și combaterea consumului de alcool, tutun, droguri și alte substanțe nocive în rândul tinerilor. Sprijiniți de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, tinerii organizatori au desfășurat pe tot parcursul săptămânii diferite activități în scopul responsabilizării tuturor cetățenilor în ceea ce privește consumul substanțelor nocive.

Pentru activitatea de ieri nu putea fi aleasă o zi mai bună de atât. De 5 octombrie, Ziua Națională a Educației, actorii Teatrului Studențesc „Moft”, au pus în scenă spectacolul de teatru cu tema antidrog, „Colivia cu iluzii”, de Cornel Udrea, unul dintre cei mai jucați dramaturgi contemporani. Deși s-a dorit educarea tineretului și prevenirea în acest sens, această piesă reprezintă un fapt dramatic, care transpune, de fapt, realitatea cotidiană și perioada critică pe care o traversăm. A fost o experiență nouă pentru public, deoarece piesa a reușit să transmită o adevărată lecție de viață. O lecție ce vă îndeamnă să reflectați asupra pericolelor în preajma cărora conviețuim. Era timpul ca acest subiect să fie dezbătut și într-o astfel de manieră. Toți cei care și-au dorit o schimbare, au reușit în această săptămână să înfăptuiască activități cu un adevărat impact asupra societății. O societate malefică, care uită să își mai trăiască viața, care uită să mai zâmbească. O societate veșnic gri, asta am devenit din cauza problemelor pe care nu le-am prevenit din timp.

O mamă care se chinuie să-și crească și educe singură copilul, un tânăr care se confruntă cu dependența de droguri și se află la marginea unei prăpastii, un tată care nu oferă ajutor și nenumărați oameni în jurul lor care le vor doar răul. Vă sună cunoscut? Nu este ficțiune, este, din păcate, o situație pe care o întâmpinăm din ce în ce mai des. Piesa este un manifest, unul cât se poate de ancorat în realitate. Se dorește înțelegerea profundă a acestei drame, a destinelor rătăcite.

La sfârșitul piesei de teatru, ai cărei actori abia că-i puteai deosebi de marii consacrați ai țării, deși erau niște simpli copii care au jucat cu sufletul, a avut loc o dezbatere, unde invitatul special a fost Connect-R. Acesta a venit să povestească tinerilor, nu din cărți sau din ce se aude peste tot, ci din propria experiență de fost consumator. A vorbit publicului despre cauzele de la care pornesc aceste adicții.

”Budha spunea că în viață totul are o cauză și un efect, iar desigur și aceste dependențe au propriile motive pentru care se dezvoltă”. Persoanele care sunt predispuse consumului de droguri suferă de cele mai multe ori de trauma abandonului care are felurite forme. Poate fi vorba de lipsa unuia dintre părinți sau pur și simplu de lipsa afecțiunii necesare unui copil. Sistemul afectiv emotional al copiilor se dezvoltă între 3 și 7 ani, iar atunci acesta are nevoie de cea mai mare atenție. El trebuie îmbrățișat, ascultat și susținut, iar în momentul când aceste aspecte absentează din procesul lui de creștere, copilul va suferi niște traume, traume care pun presiune pe el și fac imposibil pentru acesta să fie așa cum este de fapt. Din păcăte, pentru a-și permite să dea uitării și să nu mai simtă o presiune îngrozitoare, mulți adolescenți recurg la droguri.

Este nevoie majoră de o conexiune a tinerilor cu părinții. Cea mai mare necesitate a lor este siguranța și apartenența. În cele din urmă, până și în această situație, iubirea este cheia. Întotdeauna oxitocina va bate dopamina. Un tânăr care are această nevoie de afecțiune satisfăcută, nu va mai căuta acea plăcere de moment când se va vedea liber. Plăcerea de moment pe care tinerii o caută atunci când trec prin episoade depresive sau de anxietate, substituie, de fapt, nevoia fundamentală pe care nu o au satisfăcută.

Marele nostru creator ne-a oferit la naștere fiecăruia un săculeț cu substanțe ale fericirii naturale. În momentul în care consumăm droguri sau alte substanțe de acest gen, organismul nostru nu ne mai oferă cantitatea normală de ”doză a fericirii”. De aceea tinerii devin atât de triști, anxioși și depresivi. Un consumator nu își poate găsi fericirea în normalitate. Se formează, astfel, un dezechilibru, greu de restabilit.

”Toată legea vieții se cuprinde într-o singură poruncă, și anume să ne iubim aproapele ca pe noi înșine. Nu dintr-un alt motiv sau vreo virtute, ci poate din cel mai frumos motiv, că toți suntem unul” – spune artistul. În loc să arătăm cu degetul, ar trebui să ne fim aproape unii celorlalți, să ne iubim și să ne susținem. Trebuie să oferim o mână de ajutor celor care ajung să trăiască astfel de experiențe.

Există o magie în ceea ce este interzis, magie care îi atrage pe tineri în această capcană. Poate fi anturajul, poate fi euforia, pot și mulți alți factori. Un tânăr este influențabil și ușor de captivat.

O soluție care a fost sugerată la dezbaterea de aseară a fost înființarea unor laboratoare în școli, unde specialiștii să le poată explica științific, pe baza unor demonstrații ce se întâmplă cu substanțele care le invadează trupul în momentul consumului. Atunci când vor vedea felul în care poate fi distrus un organism și un creier minunat, cu siguranță își vor cântări mai bine deciziile.

Creierul tinerilor nu este încă format să gândească în profunzime la viitor, nici măcar la cel apropiat. Pentru adolescenți există doar aici și acum. Niciodată nu îi va speria o consecință povestită și neexperimentată, deoarece ei percep cu totul altfel aceste aspecte ale vieții.

Cu fiecare campanie antidrog organizată se încearcă, de fapt, dezvoltarea abilităților de viață. Se dorește formarea unor principii și mentalități care să distingă binele de rău. Înainte să acționeze în vreun fel, tânărul trebuie să aibă curiozitatea suficientă să caute, să cerceteze și să vadă dacă lucrurile sunt așa cum par a fi. Tot în ajutorul tinerilor se poate veni și cu alternative – să li se ofere posibilitatea să își petreacă timpul liber în moduri cât mai interactive, plăcute, dar și educative, să se caute activități pe care ei le pot alege în detrimentul acestor comportamente nesănătoase.

Campaniile caută știrile pozitive, pentru că acestea sunt știrile care nu trec – cazuri fericite care să dea speranța că se poate trece peste, care pot îndruma spre centre și servicii dedicate.

Piesa de teatru a reușit să surprindă esența realității. Trebuie să venim în ajutorul tinerilor care sunt confuzi și care nu știu în ce direcție să o ia. Din inerție aleg oricare drum le apare în cale și nu este un lucru benefic pentru ei și pentru societatea în care trăim. Trebuie să alegem între starea de bine de moment, în urma căreia vom avea de suferit și starea de bine generală, pe care o putem menține prin intermediul altor lucruri care ne fac fericiți.

Un eveniment de impact care ne dă ocazia să ne schimbăm și să evoluăm frumos. Este mai simplu să prevenim, decât să vindecăm.

Spune „NU” drogurilor și alătură-te unei comunități prospere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close Search Window