LitLegacy - prima conferință despre literatură organizată de tineri din România
Într-o societate aflată într-o constantă evoluție, tinerii continuă să creeze oportunități memorabile – două tinere pasionate de literatură și-au propus să aducă o schimbare semnificativă în peisajul literar național prin organizarea primei conferințe de acest gen – “LitLegacy”.
“LitLegacy” (Moștenirea Literară) promite să redefinească paradigmele literaturii contemporane. Cele două organizatoare, Bianca Mirică și Crina Dinu, au văzut în literatură nu doar cuvinte pe hârtie, ci o legătură între imaginație, cunoaștere și creativitate. Această inițiativă a reunit tineri autori, critici literari și pasionați de literatură, oferindu-le posibilitatea de a împărtăși ideile, pasiunile și perspectivele lor în ceea ce privește lumea literară. Cu prima sa ediție organizată în București, acest eveniment reprezintă o premieră în România, marcând un moment de referință în evoluția comunității literare a tinerilor din țară.
“Cu LitLegacy, ne-am propus să construim un spațiu deschis și inspirațional pentru tinerii autori și pasionați de literatură din România. Ne dorim să să promovăm creația literară diversă și să creionăm o comunitate puternică, în care fiecare voce să beneficieze de recunoașterea pe care o merită. Suntem mândre că am ajuns aici și suntem nerăbdătoare să vedem cum LitLegacy va contribui la dezvoltarea tinerilor și a vizunii acestora în viitor.” a declarat Bianca, unul dintre organizatori.
Această conferință aduce în prim-plan importanța lecturii și multiplele perspective ale domeniului literar, evidențiind rolul esențial pe care literatura îl joacă în formarea identității culturale a unei societăți. În cadrul evenimentului, s-au explorat teme variate, de la procesul scrierii unei cărți, până la literatura feminsită, participanții implicându-se în sesiuni de dezbatere și dialog alături de vorbitorii invitați: Feminist Thoughts Organisation, Julia Boca, Carla Boboc și Elizabeth Sagan.
“LitLegacy nu este doar o conferință obișnuită – pentru noi este un spațiu special unde pasiunea pentru cuvinte prinde viață. Dorim să facem literatura mai accesibilă și să susținem diversitatea și creativitatea literară din România. Suntem entuziasmate să fim primele persoane care organizează un astfel de eveniment și avem încredere că LitLegacy va deveni un moment semnificativ în peisajul cultural literar al țării noastre.” a spus Crina, cel de-al doilea facilitator al evenimentului.
Însă povestea fetelor nu începe aici – înainte de a concepe “LitLegacy”, Bianca și Crina au fondat unul dintre cele mai mari cluburi de lectură din țară: The Rory Bookshelf, inspirat chiar din faimosul serial Gilmore Girls. Prin intermediul acestui proiect, cele două tinere creează conținut online dedicat promovării operelor a diverși autori, atât din literatura cotidiană, cât și universală. “The Rory Bookshelf” a reușit să acumuleze peste 1.000 de urmăritori, crescând rapid în popularitate.
Astfel, acest eveniment a demonstrat că pasiunea și creativitatea tinerilor nu cunoaște limite: prin intermediul Litlegacy, și implicit a “The Rory Bookshelf”, două tinere au reușit să-și aducă contribuția la diversitatea și vitalitatea culturii literare, subliniind importanța lor în perpetuarea și inovarea patrimoniului literar național. Această conferință reprezintă un pas esențial în cultivarea talentelor literare emergente și susținerea unei noi generații de scriitori și pasionați de literatură din România.