Noutati|

Etapele somnului…Cum să dormim mai bine

Fiecare ființă vie are nevoie de somn pentru a supraviețui. Somnul suficient și odihnitor protejează sănătatea mintală, cea fizică și crește calitatea vieții. În medie, ne petrecem o treime din viață făcând asta, știind că somnul oferă corpului și minții noastre timp să se odihnească, să se regenereze și să se reorganizeze. Deci ne face foarte mult bine, menține sănătatea creierului și bunăstarea emoțională.

Cei mai mulți oameni au nevoie, în medie, de aproximativ opt ore de somn odihnitor pentru a funcționa corect. Important este să aflăm cantitatea de somn necesară propriului organism, să încercăm să atingem acel număr de ore, dar să știm și etapele sale. Cu toate acestea, de cele mai multe ori nu reușim să ne odihnim din cauza obiceiurilor proaste. Lipsa activităților fizice, consumul de cofeină și alcool, consumul excesiv de alimente seara, ecranele cu „lumină albastră”, stresul și grijile, temperaturile prea ridicate, sunt doar câteva dintre cauzele unui somn neodihnitor.

În timp ce dormim, trecem de obicei prin trei faze de somn: stadiile 1, 2, 3 la care se adaugă și somnul REM, caracterizat prin mișcarea rapidă a ochilor. Primele trei etape se mai numesc și somnul de tip non-REM, în care sistemul imunitar este stimulat, mușchii și oasele se fortifică și țesuturile se regenerează.
Stadiul 1 de somn

În această etapă avem un somn lin, trecem cu ușurință, de la starea de veghe, la cea de somn, și putem fi treziți chiar si de cel mai mic zgomot. Ochii noștri se mișcă foarte încet și activitatea musculară încetinește. De asemenea, experimentăm contracții musculare bruște, involuntare, numite mioclonii, adesea precedate de o senzație de cădere în gol. Persoanele trezite din această etapă iși amintesc adesea imagini vizuale fragmentate.
Stadiul 2 de somn

Atunci când intrăm în etapa a doua de somn, mișcările ochilor se opresc, inima incepe să bată mai lent, mușchii se relaxează și temperatura corpului scade. De asemenea, undele cerebrale devin mai lente și apar o serie de unde ocazionale rapide numite fusuri de somn. Practic, organismul se pregătește pentru somnul profund.
Stadiul 3 de somn

Etapa 3 de somn este caracterizată de unde cerebrale extrem de lente și lipsa oricărei mișcări a ochilor sau spasme musculare, fapt care favorizează somnul profund. Odată ajuns în această etapă, este foarte dificil să ne trezim. Cu toate acestea, nu este exclus. Persoanele trezite în timpul somnului profund nu se adaptează imediat la realitate și, timp de câteva minute, sunt amețite și dezorientate.
Somnul REM

În această etapă, ritmul cardiac, respirația și mișcările ochilor devin din ce în ce mai rapide. Creierul devine mai activ, prelucrând lucrurile pe care le-am învățat în timpul zilei, pentru a ne ajuta să formăm amintiri. De obicei, în timpul somnului REM visăm și, de aceea, persoanele care sunt trezite în această etapă, descriu adesea povești bizare și lipsite de logică.

La adulți, prima perioadă de somn REM începe, de obicei, la 70 – 90 de minute după ce adormim. Un ciclu complet de somn durează, în medie, între 90 și 110 minute. Primele cicluri de somn cuprind perioade relativ scurte de somn REM și perioade lungi de somn profund. Pe parcursul nopții, perioadele de somn REM cresc în lungime, iar cele de somn profund devin mai scurte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close Search Window