8 Februarie-Ziua internațională a râsului și fericirii
Oricât de grea ar fi viața, medicii ne recomandă să ne bucurăm de orice lucru bun din jur ori de câte ori avem ocazia. Nu ne costă nimic, dar ne oferă foarte mult.
Râsul omului rămâne un comportament fascinant, căruia cercetătorii i-au acordat foarte multă atenție, de la Aristotel, până la oamenii de știință actuali. Râsul poate fi, de multe ori, un mijloc terapeutic cu efecte puternice. Studiile arată că, acesta are efecte tonice atât asupra plămânilor și circulației, cât și asupra întregului organism, echivalându-se cu un exercițiu fizic intens, care pune sângele în mișcare și generează o senzație de bunăstare.
Efectele benefice ale râsului, ale fericirii, asupra sănătății fizice și psihice au fost demonstrate stiințific. Râsul este un reflex cerebral care nu ne schimbă doar expresia feței, ci și stimulează creierul să producă endorfine, reducând astfel durerea fizică și emoțională și dând o senzație de bunădispoziție. Râsul, veselia, totodată întrețin și relațiile interumane, îmbunătățesc lucrul în echipă și ajută la diminuarea conflictelor. Un râs sănătos ne poate ajuta și la diminuarea presiunii arteriale, poate alunga stresul, dar ne și lucrează mușchii abdomenului.
Inițiativa de a sărbători o zi dedicată exclusiv râsului îi aparține indianului Madan Kataria, fondatorul mișcării ”Laughter Yoga” (Hasyayoga), adică terapia prin râs, el fiind și autorul cărții ”Laugh For No Reason” (2002). Efectele acestei terapii sunt cât se poate de serioase și importante, așa că, trebuie să ne lăsăm încântați în fiecare zi de cele mai mici bucurii ale vieții, să râdem mai mult și să emanăm o stare de bine.