Noutati|

Noiembrie – luna conștientizării și prevenirii cancerului pulmonar

Cum a ajuns luna noiembrie să poarte această etichetă?

Inițiativa a luat naștere cu ajutorul Coaliției pentru Luna Luptei Împotriva Cancerului Pulmonar, formată din cercetători renumiți și reprezentanți ai unor organizații sau asociații care lucrează pentru a face informația cu privire la aceasta boala mai accesibia publicului larg.

În fiecare lună noiembrie, membrii coaliției se adună pentru a colabora în lupta împotriva cancerului pulmonar, combinând eforturile cu scopul de a găsi soluții și dezvolta strategii noi pentru a educa populația cu privire la această boală și la metodele de prevenție disponibile.

Ce este cancerul pulmonar?

Cancerul pulmonar este rezultatul unor creșteri anormale de celule în plămâni. Boala accelerează creșterea și înmulțirea celulelor afectate într-un ritm mai rapid decât al celor sănătoase și duce la formarea unui nodul sau a unei tumori.

Cancerul pulmonar în statistici

Cancerul pulmonar este asociat cu aproximativ 20% dintre decesele provocate de cancer în întreaga lume, determinând peste 1,6 milioane de decese anual. Acesta cauzează mai multe decese decât cancerul la sân, cancerul de colon și cancerul de prostată combinate pe plan global. Cu alte cuvinte, la fiecare 30 de secunde, o persoană pierde lupta împotriva cancerului pulmonar.

De asemenea, cea mai mare parte din cazurile de cancer pulmonar sunt diagnosticate la persoanele cu vasta de peste 65 de ani. Dintre toate tipurile de cancer, cel pulmonar are cea mai mica rata de supraviețuire la 5 ani, de 17%. În România, în fiecare an sunt depistate 11,000 de cazuri de cancer pulmonar noi.
Factorii de risc ce pot duce la cancerul pulmonar.

Fumatul este factorul principal a cancerului pulmonar în peste 80% dintre cazuri. Fumătorii au un risc de 25 de ori mai mare de a dezvolta cancer pulmonar decât nefumatorii. Alți factori de risc includ expunerea la substanțe toxice precum radon și azbestos, poluarea intensă a aerului, vârsta, stilul de viață nesănătos sau diversi factori genetici.

Dacă vrei să ajuți persoanele diagnosticate cu cancer, o poți face prin donații sau prin răspândirea infomatiei și conștientizarea pericolului și a factorilor de risc prin diferite moduri, precum utilizarea platformelor online și a rețelelor de socializare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close Search Window