PhotoVoice: Luptați pentru un oraș mai curat
Când tinerii se înscriu în proiecte de voluntariat în cadrul unor fundații sau asociații sunt întrebați în acele formulare de înscriere care consideră ca sunt principalele probleme din societatea lor.
În ceea ce privește orașul nostru și desigur programul „Ploiești Capitala Tineretului 2024”, mulți dintre oamenii comunității au fost de părere că o reală problemă, care trebuie confruntată, este problema poluării și a deșeurilor. O Capitală a Tineretului se presupune a fi un oraș prosper, curat, cu spații verzi, cu spații pentru dezvoltarea tineretului, nicidecum un oraș gri, sufocat de deșeuri.
Combaterea unei astfel de probleme, din păcate întâlnită din ce în ce mai des, nu este deloc ușoară. Este nevoie de o adevărată implicare a tuturor. Indivizii întregii societăți trebuie să dobândească anumite valori – valori care să-i facă responsabili pentru sănătatea mediului în care trăiesc. În cazul acesta, luni, în data de 30 octombrie, la Casa Tineretului din Ploiești, câțiva dintre oamenii interesați de starea de bine a orașului, s-au adunat în cadrul unei activități de implicare în societate – „PhotoVoice – Ploiești în imagini: Provocarea Deșeurilor”.
PhotoVoice este o metodă de consultare cu tinerii, unde aceștia creează o expoziție de fotografii ce reflectă problemele cele mai întâlnite într-o comunitate. Această activitate are loc în cadrul proiectului „Vocea Tinerilor Ploieșteni” implementat de Fundația Națională pentru Tineret în colaborare cu Fundația Județeană pentru Tineret Prahova. Tinerii facilitatori ai consultării, anume Iliescu Alex, Tătaru Ștefania și Albu Celestin au dezbătut problema gunoiului din orașul nostru alături de câte un reprezentat din partea partidelor politice PNL (Dragoș Măchițescu), USR (Mihai Tonsciuc) și AUR (Florin Ciupală). Participanții la activitate au discutat despre fiecare fotografie care dezvăluie partea mai puțin plăcută a Ploieștiului și au încercat să găsească împreună soluții, răspunzând totodată și la tot felul de curiozități.
În urma activității, o multitudine de idei a luat naștere. Oamenii au găsit soluții, au tras concluzii, iar daca lucrurile ajung să fie puse în practică conform planului, totul se va îndrepta spre o societate înfloritoare. Se dorește amplasarea mai multor coșuri de gunoi în zonele aglomerate ale orașului și nu numai, deoarece oamenii trebuie să aibă varianta de a arunca gunoiul într-un spațiu special amenajat, oriunde s-ar afla. Achiziționarea unor pubele mai mari și mai rezistente pentru blocurile cu mulți locatari este de asemenea necesară. Totodată, mai multă implicare din partea autorităților locale în ceea ce privește sancționările sau instalarea unor camere video ar putea ajuta la diminuarea acestei probleme. Au mai fost aduse în discuție și organizarea campaniilor de reciclare și prevenire, dar și implementarea unor proiecte din fonduri europene pentru rezolvarea problemelor legate de deșeurile din oraș.
Acest eveniment nu a fost, desigur, doar despre fotografii, ci mai exact despre povestea din spatele lor. S-a dorit conștientizarea și înțelegerea acestei topici, ca mai apoi oamenii să poată acționa în acest sens. PhotoVoice este o modalitate unică de exprimare, în care fotografiile devin instrumentul prin care putem evidenția atât problemele, cât și aspectele remarcabile din mediul înconjurător.
Vocea tinerilor ploieșteni ne amintește că avem puterea de a face schimbări poziive în comunitatea noastră. Împreună explorăm idei și soluții inovatoare pentru a face din Ploiești un oraș mai sustenabil, un oraș de viitor.