Noutati|

Penultimii din Uniunea Europeană la testele PISA

Programul testelor PISA (Programme for International Student Assessment) este un studiu la nivel internațional realizat de către OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development). Scopul testelor standardizate PISA este de a evalua sistemele educaționale prin măsurarea performanței școlare a elevilor de 15 ani pe trei domenii principale (citire, matematică și științe).

Testele PISA au ca scop să ofere:

– informații despre nivelul cunoștințelor, abilitaților și competențelor elevilor dintr-o anumită țară;

– o perspectivă cu privire la modul în care aceste abilitați se raportează la nivel demografic, social, economic și educațional;

– indicatori de tendința ce se raportează la nivel demografic, social, economic și educațional;

– o bază de cunoștințe ce poate sa folosească în schimbările politice.

Cum s-au descurcat elevii români la testele PISA în acest an?

Și în acest an, România a înregistrat un rezultat mediocru la celebrele teste PISA. Elevii din România au obținut cele mai slabe rezultate din UE, cu excepția celor din Bulgaria. Copiii români au obținut 428 de puncte la toate cele trei categorii – matematică, citire și științe, în condițiile în care media OECD e aproape 470.

Dintre toate statele UE, doar Bulgaria stă mai rău, iar în clasamentul mondial România e pe locul 45 din 81 de țări. Țara noastră se află acum la o distanță de circa 50 de puncte de media OCDE și la circa 100 de puncte de liderul european, Estonia, arată raportul Rezultatele PISA 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close Search Window