Rolul voluntariatului în dezvoltarea personalității tinerilor
Voluntariatul este o formă de implicare activă care ne permite să contribuim personal la modelarea lumii în direcția pe care o dorim. Deși unii o definesc ca fiind o muncă neplătită, voluntariatul este în realitate mult mai complex și implică mai mult decât atât.
Termenul de voluntariat definește ,,activitatea de interes public desfășurată din proprie inițiativă de orice persoană fizică, în folosul altora, fără a primi o contraprestație materială; activitatea de interes public este activitatea desfășurată în domenii cum sunt: asistența și serviciile sociale, protecția drepturilor omului, medico-sanitar, cultural, artistic, educativ, de învățamânt, științific, umanitar, religios, filantropic, sportiv, de protecție a mediului, social și comunitar și altele asemenea.”
Unul dintre principalele motive de a deveni voluntar este că îți poți face prieteni noi. În funcție de organizația unde faci voluntariat, vei cunoaște persoane care au aceleași interese și care luptă alături de tine pentru o cauză comună. Totodată, voluntariatul te ajută și în carieră, te responsabilizează și te învață cum să îți gestionezi timpul, oferindu-ți anumite competențe care te vor ajuta la un moment dat în carieră.
În România, fenomenul a crescut în ultima vreme în mod alert. Copiii și adulții comunităților sunt implicați în proiecte locale ce presupun voluntariatul, dar şi naţionale sau internaţionale, cu un impact major asupra evoluţiei societății.î
În Prahova există nenumărate organizații de voluntariat, precum Asociația „Un Strop de Fericire”, o organizație nonprofit care crede în schimbarea lumii prin implicare, educație și prin puterea tinerilor. De 11 ani, asociația susține prin programele ei educația și spiritul antreprenorial, crează pentu tineri oportunități de învățare practică și implicare în comunitate. Prin cunoaștere și dezvoltare personală, asociația ajută tinerii să devină mai buni și pregătiți pentru viitor.