3 Decembrie – o zi pentru cei buni
3 Decembrie marchează încă din anii ’90 Ziua Internațională a persoanelor cu dizabilități.
An de an, oameni de pretutindeni dau dovadă de înţelegere în ceea ce priveşte problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi şi susţin demnitatea, drepturile şi bunăstarea acestora.
Duminică, în centrul orașului Ploiești a avut loc un flashmob organizat de voluntarii de la MasterPeace România în parteneriat cu Asociaţia de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic – Filiala Prahova, Asociaţia Sindrom Down Ploieşti, Asociaţia Antreprenorilor de Fapte Bune, Asociaţia Dizabilitate şi Prietenie, Asociaţia Nevăzătorilor din România – Filiala Prahova, Asociaţia Naţională a Surzilor din România – Filiala Prahova, dar și Casa de Cultură „Ion Luca Caragiale” și Primăria Municipiului Ploiești.
Zeci de oameni s-au adunat în spirit benevol în frigul lunii decembrie să nu lase cumva această zi să treacă neînsemnată. Oameni buni au fost alături, trup și suflet, de alți oameni buni, care în general, din păcate, nu primesc ceea ce li se cuvine – respect, susținere și egalitate de șanse. Este foarte trist că într-o lume atât de dezvoltată, cum se presupune că ar trebui să fie cea în care trăim noi, oamenii sunt marginalizați pentru fel și chip de inconveniențe. La bază, suntem toți aceeași, detaliile și diferențele ne fac frumoși și speciali în propriul nostru fel. Suntem nedrepți și incorecți să ne uităm cu alți ochi la niște oameni care sunt altfel decât noi. Normalitatea noastră poate fi ciudățenia celuilalt și viceversa de asemenea. Ar trebui să învățăm să ne acceptăm unii pe ceilalți, să ne respectăm, să ne iubim și să arătăm compasiune. Ar trebui să fim o societate mai unită, care oferă sprijin și înțelegere, o societate care urmează niște modele sociale sănătoase și care are la bază principii și valori puternice.
Zile ca aceasta, ca 3 decembrie, scot la suprafața puterea oamenilor de a se impune și de a lupta. Ceea ce s-a întâmplat în centrul orașului nostru cu ocazia acestei zile internaționale, nu a fost doar un flashmob, a fost un adevărat manifest a celor care propun o schimbare de atitudine faţă de aceste persoane și își doresc eliminarea barierelor în ceea ce priveşte implicarea lor în diverse sfere de activitate.
Chiar dacă există o zi în an dedicată acestor oameni și pentru acest gen de activități și evenimente, nu înseamnă este singura zi din an în care trebuie să ne amintim de ei. Este nevoie de susținere constantă. Zilnic, ar trebui să dăm dovadă de aceeași compasiune și toleranță. Numai așa, prin perseverență, putem clădi o comunitate bună.