Noutati|

„Hai la brâu” un spectacol pentru noi

Luna noiembrie este pe sfârșite, iar ziua cea mai importantă din istoria noastră, a românilor, se apropie cu pași repezi. Deși mai este aproape o săptămâna pâna la Ziua Națională a României, ploieștenii se pregătesc din timp și dau naștere unor evenimente deosebite dedicate acestei sărbători.

Sala Europa a Palatului Administrativ din Ploieşti a găzduit zilele trecute un spectacol special care a pus în valoare vitalitatea acestui popor, vitalitate reflectată cel mai bine prin muzica şi dansul popular. Spectactorii s-au bucurat timp de câteva ore de magia pitorească și patriotică pe care oameni de toate vârstele au adus-o pe scenă. La spectacol au participat grupe de voluntari de la Asociația Folclorică ”Brâu Muntenesc” conduse de instructorii Andreea Vulpe și Vlad Ivan, grupa de dansuri populare de la Palatul Copiilor din Ploiești, condusă de profesorul coregraf Sorin Petre, și celebrele ”Mândrele de la Ploiești”, care sunt un grup folcloric condus de doamna profesor de canto de la Colegiul de Artă “Carmen Sylva” din Ploieşti, Adela Dumitru.

Acest eveniment care a fost dedicat Zilei Naționale a României nu a avut ca scop doar sărbătorirea acesteia, ci mai degrabă și-a dorit promovarea și aprecierea culturii românești. Și-a dorit ca acei oameni care au participat să devină conștienți de frumusețea și importanța ei. Ceea ce a avut loc pe scenă este o prezetare amplă a tradiției noastre, a creativității și a  talentului nostru.

”Scopul spectacolului este acela de a promova dansurile populare românești și portul popular, astfel încât tradițiile să fie transmise generațiilor tinere, iar interesul pentru folclor să nu se estompeze în timp. Sala a fost pusă la dispoziție cu titlu gratuit de către Consiliul Județean Prahova, de aceea intrarea a fost liberă. Este primul spectacol de acest fel pe care-l organizăm, dar ne propunem să devină un eveniment anual din care să organizăm cât mai multe ediții. Ne bucurăm de reacţia oamenilor, ne aşteptam să fie mulţi spectatori în sală, dar au venit chiar mai mulţi decât locurile existente. Din câte aţi observat, seara a fost o bucurie pentru toţi cei prezenţi”, a declarat Mariana Ivan, președintele „Asociaţiei Folclorice Brâul Muntenesc”.

Trăim într-o țară atât de bogată și nici măcar nu realizăm. Suntem impresionați de ceea ce se întâmplă și de ceea ce vedem peste granițele acestei țărișoare, încât parcă uităm de unde suntem și cine suntem cu adevărat.  Suntem un popor cu o cultură miunată, suntem un popor cald și capabil de lucruri uimitoare, un popor cu istorie frumoasă, un popor ce merită să fie iubit. Iar dacă nici măcar noi, românii, nu ne iubim pe noi înșine cu toate frumusețile noastre, atunci cine ar mai putea o face?

Iubește-ți țara, iubește-ți tradiția și cultura și transmite-le mai departe. Hai și tu la brâu cu noi în următorii ani!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close Search Window