FJT Prahova promovează arta! S-a deschis un club de pictură, care este susținut de doi tineri pasionați
S-a dat startul mai multor cluburi organizate de voluntari ai Fundației Județene pentru Tineret Prahova, pasionați de domeniile specifice fiecărui atelier. Acestea se desfășoară la Casa Tineretului din Ploiești, iar printre ele se numără și clubul de pictură.
Clubul de pictură este susținut de doi voluntari implicați în comunitate, Tătaru Ștefania-Larisa și Alex Iliescu.
Tătaru Ștefania-Larisa are 20 de ani și urmează o postliceală pe profil de design interior la Liceul Tehnologic ,,Toma Socolescu’’. Face voluntariat de aproape 3 ani. Perioadă în care a construit relații strânse de prietenie, dobândind competențe benefice vieții de zi cu zi. Aceasta a înțeles valoarea voluntariatului cu adevărat și faptul că implicarea în comunitate dă roade. ,,Doar împreună putem crea contexte și lucruri frumoase pentru tinerii noștri.’’, ne declară Ștefania.
Alex Iliescu este elev în clasa a XII-a la Colegiul de Artă ,,Carmen Sylva”, profilul Arte Plastice – grupa de pictură. Este voluntar de un an, în cadrul Fundației Județene pentru Tineret Prahova, dar și lucrător de tineret, asistent coordonator de voluntari, implicându-se activ, atât la participarea, cât și la organizarea activităților din cadrul programului “Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024”.
Ștefania și Alex ne-au oferit un interviu, în exclusivitate, paginii noastre de știri pentru tineret ,,Ploieștiul Nostru’’, ce conține diverse informații utile, remarcându-se buna inițiativă a celor doi organizatori:
- Cum ați ales să colaborați și să înființați acest club de pictură?
,,Colaborarea mea cu Alex Iliescu, la înființarea clubului de pictură, a început din momentul în care amândoi am avut aceeași dorință: să-i ajutăm pe tineri să-și dezvolte partea creativă. Astfel, ne-am hotărât să punem în practică această idee și să creăm clubul.’’
- Ce legătură aveţi cu pictura?
,, Având amândoi experiență în acest domeniu al picturii, fie că pictăm din pasiune, fie că suntem la un liceu de artă, ne-am propus să folosim aceste cunoștințe pentru a pune în valoare talentele care există, dar nu sunt recunoscute.’’
Ne-a declarat Ștefania la primele două întrebări.
- Ce doriţi să le transmiteţi tinerilor prin intermediul clubului și care credeţi că va fi impactul asupra comunităţii locale în acest an, 2024, în care Ploiești este Capitala Tineretului?
,, Ne dorim să vedem mai multă implicare din partea tinerilor din oraș, îi încurajăm să fie curioși, creativi și să vină la activitățile pe care le organizăm în cadrul programului Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România, deoarece schimbarea pe care dorim să o facem în comunitate poate fi realizată doar #ÎMPREUNĂ! Nu ne așteptăm la rezultate mărețe în urma clubului de pictură, însă, considerăm că aceste activități mai mici pe care le organizăm sunt esențiale, și, adunate, contribuie la crearea unei comunități locale care să fie mai unită și atractivă.’’ , declară Alex.
- Cum au decurs până acum întâlnirile? Ce teme și subiecte au fost propuse?
,, Până în momentul de față, am avut două întâlniri în care am abordat teme diferite precum: peisajele din natură și desenele abstracte, participanții realizând compoziții foarte frumoase.’’, mărturisește Ștefania.
- Care sunt obiectivele clubului de pictură?
,, Organizăm acest club, în primul rând, pentru tinerii care sunt pasionați de pictură și își doresc să își dezvolte simțul artistic, fie că sunt începători sau avansați în domeniu. În al doilea rând, ţinând cont de faptul că în orașul nostru nu există atât de multe oportunități în cadrul cărora tinerii își pot dezvolta creativitatea prin participarea la activități culturale, considerăm că acest club de pictură este o inițiativă foarte bună pentru a promova arta în orașul nostru. În urma mai multor ateliere pe care le vom organiza, ne dorim să facem chiar și o expoziție a lucrărilor tinerilor din cadrul cluburilor de pictură. Totodată, cluburile de pictură sunt prilejul perfect în care tinerii se întâlnesc să socializeze, având cu toții o pasiune comună, aceea pentru artă.’’
- Ce avantaje deţine această metodă în care tinerii îi învaţă, la rândul lor, pe alţi tineri?
,, Faptul că vârstele noastre sunt foarte apropiate de vârstele celor care vin la cluburile de pictură ne ajută să empatizăm mai ușor cu tinerii și să “vorbim pe limbajul lor”. În același timp, participanții sunt mai deschiși la a pune întrebări, nu se simt judecați și sunt motivați de faptul că în jurul lor sunt tineri din aceeași generație, care împărtășesc aceleași pasiuni și sunt dornici să își dezvolte abilitățile artistice.’’
- Ce rol are pictura în procesul de dezvoltare al tinerilor?
,, Considerăm că participarea la aceste ateliere, dar și pictura, în general, oferă beneficii pentru dezvoltarea tinerilor, deoarece are un impact pozitiv asupra capacităților lor artistice, emoționale și sociale. Pictura încurajează tinerii să gândească în mod creativ, dezvoltându-și astfel imaginația și gândirea critică. Totodată, succesul în pictură și aprecierea lucrărilor lor contribuie la creșterea stimei de sine și a încrederii în propriile abilități. Așadar, încurajăm pe toată lumea să picteze și să își aprecieze arta.’’
Răspunsurile acordate de Alex.
- Cine poate participa în cadrul clubului?
,, În cadrul acestui club pot participa toți tinerii interesați de pictură, dezvoltându-și armonios latura creativă pe care probabil nici nu știau că o au. Până la urma a reuși să transpui sentimente pe hârtie este o artă, iar arta face parte din sufletele tuturor. Ar fi păcat să nu reușim să o descoperim cu toţii.’’, ne spune Ștefania.
Le mulțumim Ștefaniei și lui Alex pentru interviul acordat și vă încurajăm să participați atât la clubul de pictură, cât și la celelalte. Astfel, aveți oportunitatea de a vă descoperi și de a socializa! Puteți să vă înscrieți accesând următorul link:
https://forms.gle/DizfC2rTcC1wHe7v6
Arta ne unește pe toți și doar împreună aducem schimbarea!