Noutati|

Arta ne menține vii Festivalul Național de Teatru „Toma Caragiu”

Frumusețea artei ne menține în viață încă de la începuturile vremurilor. Încă din preistorie oamenii au reușit să creeze artă din simplitate, inspirându-se din cotidian. Dansul în toată splendoarea sa motrică, muzica care ne satisface auzul, literatura care ne delectează mintea, pictura, sculptura și arhitectura care impresionează prin asepctul, măreția și rafinamentul specifice, și nu în cele din urmă teatrul și cinematografia care cuprind o multitudine de sentimente și de trăiri pe care le provoacă auditoriuli – toate acestea sunt arte  care mențin stabilitatea umanitații, arte care au evoluat de-a lungul timpului, devenind din ce în ce mai complexe și intrigante pentru intelectul uman. 

Dacă înainte principalele centre de divertisment erau operelele, teatrele, galeriile de arta sau alte locații de acest gen, din  păcate, în ultimele decenii, de când tehnologia primează, societatea a devenit tot mai grăbită și a uitat să mai acorde importanța necesară frumuseții culturale. 

Totuși, uneori, adepți ai artei și ai lumii frumoase încearcă să rupă șirul zilelor monotone și să tragă de partea lor oamenii pierduți în urbanitatea agitată a secolului. Acest lucru se întâmplă de 13 ani încoace în cadrul Festivalului Internațional de Teatru „Toma Caragiu”. Oamenii sunt invitați la o delectare culturală deosebită, fiind puși în fața scenelor și a artiștilor care nu fac altceva decât să dea viață unor povești minunate și care trezesc în noi sentimente pe care nu știam că le putem dobândi. 

Festivalul, după cum spuneam, se află la a XIII-a ediție și cu sprijinul  Primăriei Municipiului Ploiești, acesta reușește să pună stăpânire pe întregul oraș. Toate spectacolele ce au fost și ce vor urma se desfășoară nu numai în spațiile convenționale, destinate acestui gen de activități, dar și în locuri precum berării, showroom-uri sau chiar în aglomerația orașului, pe străzi sau în parcuri. Festivalul dorește să își extindă limitele cât mai mult cu putință pentru a oferi ploieștenilor o experiență complexă, completă, interesantă și de o raritate cum nu au mai întâlnit.

Teatre de renume din întreaga țară (Teatrul Național „I. L. Caragiale” Bucurețti, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Teatrul Bulandra București, Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, Teatrul de Comedie București, Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați, Teatrul Dramaturgilor Români, Teatrul „Stela Popescu” București, Teatrul ACT București, Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești), dar și companii teatrale din străinatate (Italia, Franța, Republica Moldova) se adună la Ploiești între 7 și 12 noiembrie. În decursul celor 6 zile, ploieștenii se vor bucura de piese de teatru cunoscute și apreciate internațional, dar și de concerte și lansări de carte, festivalul beneficiind de o gamă largă de evenimente culturale, 21 la număr.

Printre acestea, doi mari oameni de cultură ai vremurilor noastre participă la acest eveniment cu inaugurarea a doua opere de artă literare.

În foaierul teatrului a avut loc astăzi, în jurul orei 18:30, lansarea cărții „O pasăre rară”, de Olga Delia Mateescu, actriță care a interpretat nenumărate roluri pe scena Teatrului Național din București, a scris și regizat piese de teatru, a scris volume de teatru și proză scurtă și a avut totodată și participari la producții radiofonice.

În același spațiu, regizorul Radu Dinulescu va reveni duminică la Ploiești pentru a prezenta un nou roman, „Confreria Tropicana”,  care este o continuare a cărții „Diversiune în eter”, lansată anul trecut tot în cadrul fesitvalului. 

De asemenea, foaierul teatrului va găzdui o expoziție de fotografie de teatru, denumită „Theater Exposed”, ce  prezintă o selecție de instantanee din cele mai recente spectacole din repertoriul Teatrului „Toma Caragiu”. Purtând semnătura lui Miriam Dumitrescu, fotografiile creionează ideea boemă a universului artistic, a teatrului, a oamenilor și a umanității.

Programul complet și orice actualizare ar mai apărea pe parcurs pot fi consultate pe site-ul oficial al Teatrului „Toma Caragiu”, însă puteți regăsi chiar și aici un exemplar al programului public la momentul actual.

De atâția ani festivalul reușește să mențină cultura pe linia de plutire în orașul nostru și ne ajuta în același timp pe noi să evadăm din mediul urban nebunesc în care conviețuim. Arta ne unește și ne face fericiți. Dacă până acum nu ați participat la acest eveniment de anvergură, timpul nu este pierdut, încă vă puteți achiziționa bilete de pe site-ul teatrului și puteți lua parte la acest manifest artistic ce vrea să aducă orașul nostru la viață.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close Search Window