Noutati|

DOPAMINA – HORMONUL FERICIRII

Dopamina, substanță chimică ce se găsește în mod natural în corpul uman, este unul dintre cei mai importanți neurotransmițători pentru funcționarea organismului uman și este produsă, la nivel cerebral, de un grup de celule nervoase din centrul creierului.

A fost descoperită în anul 1957 de Kathleen Montagu, o cercetătoare care lucra într-un laborator al Run-well Hospital din apropierea Londrei.

Studiată intens în ultimii ani, secreția de dopamină este considerată unul dintre ,,combustibilii vieții”, iar, în funcție de zona din creier unde acționează, dopamina are roluri importante și diverse, de la controlul mișcării, până la răspunsul emoțional.

Dopamina regleză mișcarea, funția cognitivă, atenția, emoțiile, învățarea, dar și motivația. De altfel, se spune că, oamenii au fost motivați să evolueze și să se adapteze de-a lungul timpului și datorită dopaminei.
În momentul când ne fixăm un țel, anticiparea rezultatelor duce la secreția de dopamină, care ne face să simțim satisfacție și plăcere. Aceasta ne face să luptăm pentru scopul respectiv.

Pentru secreția dopaminei și, implicit, pentru o stare de bine, putem consuma alimente bogate în tirozină, precum bananele, avocado, ciocolata sau brânza, putem face sport, sau primi complimente.

Cu toate acestea, secreția de dopamină nu trebuie stimulată permanent, deoarece stimularea permanentă duce la scăderea producerii hormonului , ceea ce înseamnă că nu vom mai fi capabili să simțim plăcerea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close Search Window