Cum pot menține tinerii o alimentație sănătoasă?
Alimetația sănătoasă a devenit un subiect de discuție în ultimii ani, aceasta fiind primul pas pentru o viață echilibrată. Adoptarea unei alimentații sănătoase în rutina zilnică presupune respectarea unor reguli simple, referitoare la stilul de viață și, de asemenea, motivație și perseverență pentru a renunța la obiceiurile nesănatoase.
O alimentație corectă asigură creșterea și dezvoltarea adecvată a adolescenților, îmbunătățește sănătatea și funcționarea optimă a organismului. În mod special, adoptarea unei alimentații sănătoase de către adolescenți îi ajută să-și îmbunătățească performanțele școlare și activitățile fizice. Astfel, utilizând piramida alimentației, regimul alimentar al tinerilor poate fi personalizat în mod specific, astfel încât să le ofere substanțele nutritive necesare pentru o creștere și o dezvoltare adecvată, precum și energia indispensabilă pentru desfășurarea tuturor activităților zilnice.
Grupele de alimente incluse în piramida alimentară:
- Legume și fructe: adolescenții trebuie să mănânce cel puțin 5 porții de fructe sau legume pe zi, pentru a obține vitaminele și mineralele necesare corpului.
- Alimente bogate în amidon: acestea se regăsesc sub formă de cartofi, orez, fasole, paine, cereale integrale și paste. Carbohidrații pe care îi conțin aceste alimente produc energia de care organismul are nevoie pentru a funcționa.
- Proteine: adolescenții au nevoie de proteine, deoarece acestea întăresc, construiesc, repară și înlocuiesc țesuturile și celulele. Proteinele de înalta calitate (cele care sunt de origine animală și sunt mai ușor de absorbit de către organism) sunt carnea roșie, peștele, carnea de pasăre, ouăle și produsele lactate. Proteinele de calitate joasă conteaza și ele in raportul zilnic și se găsesc în cereale, fructe, legume, mazăre, fasole, nuci și semințe.
- Lactate: În categoria lactatelor intră laptele, brânza, iaurtul, untul, smântâna și orice alte produse făcute din lapte animal.
- Grăsimi și zaharuri: adolescenții ar trebui să opteze pentru grăsimi nesaturate în loc de cele saturate, precum cele găsite în uleiul de măsline, arahide, măsline și majoritatea uleiurilor vegetale.