Noutati|

Viața în Franța, experimentată de un grup de elevi din Ploiești

În perioada 21 aprilie – 27 aprilie, 44 de elevi de clasa a XI-a ai Colegiului Național „Alexandru Ioan Cuza” din Ploiești au avut o experiență aparte în celebrul oraș francez, Vichy. În urma finalizării cursului aflat în parteneriat cu Alianța Franceză și coordonat de domnul profesor Mircea Baganagiu și doamna profesor Adelina Venete, elevii au fost răsplătiți cu un stagiu lingvistic pentru a descoperi această cultură și pentru a aprofunda cunoștințele acumulate de-a lungul celor trei ani de studiu.

Pe parcursul șederii lor în Vichy, elevii au participat la diverse activități educative și culturale menite să le îmbogățească experiența de învățare a limbii franceze, precum cursuri intensive de limba franceză, adaptate nivelului lor de cunoștințe. Aceste cursuri au fost predate de profesori nativi, specializați în predarea limbii franceze pentru studenți străini. De asemenea, programul a inclus vizite la atracții turistice și culturale importante din Vichy și Clermont-Ferrand. Elevii au explorat arhitectura locală, muzeele, parcurile și au avut ocazia de a interacționa cu localnici în timp ce învățau despre istoria și tradițiile franceze.

Însă cu siguranță nu aceasta a fost cea mai așteptată parte, ci următoarele 3 zile la Paris, unde au experimentat un pic din viața pariziană și au vizitat unele dintre cele mai celebre obiective turistice, printre care Muzeul Luvru și Turnul Eiffel. S-au plimbat cu barca pe fluviul Sena și, nu în ultimul rând, au trăit visul oricărui copil – o zi la Disneyland Paris.

„Stagiul lingvistic din Vichy a fost o experiență unică în care am putut să îmi dezvolt cunoștințele de limba franceză. Cursurile au fost foarte interesante și mi-au oferit informațiile necesare pentru promovarea examenului DELF. Faptul că am stat la o familie franceză a fost un prilej pentru a afla lucruri noi despre cultura țării respective și pentru a crea legături cu oamenii minunați care m-au găzduit. Lucrurile care mi-au plăcut cel mai mult au fost vizitele culturale la diferitele atracții ale orașului Vichy, dar și excursia la Clermont-Ferrand.” – Ana Drăghici, elev CNAIC

,,În momentul în care am coborât din autocar, am vrut instantaneu înapoi acasă. Aveam emoții, mari emoții, pentru cum mă va percepe familia, ,,or să mă placă? “ ,,o să mă descurc?” , ,,a fost o idee bună să vin până aici?”. Îmi făceam milioane de gânduri despre cum va decurge totul. Pot spune ca m-am înșelat amarnic. Toate dubiile au dispărut din momentul în care am ajuns acasă la familie. Nu pot să explic cum de am simțit sentimentul de apartenența la acel loc, la acea familie din prima, dar s-a întâmplat. Ca atunci când, în sfârșit, ai găsit piesa de puzzle lipsă. Acasă, în România, nu am fost niciodată adepta cinelor în familie sau timpului împreună pentru ca, în majoritatea timpului, fiecare este ocupat cu ceva. În Franța, în schimb, am văzut cum este să ai o astfel de familie, unde în fiecare seară mâncați împreună și jucați jocuri de familie. Ba mai mult, în acest stagiu am avut incredibilul noroc de a avea parte și de alți studenți străini alături de mine la familia gazdă: doi băieți din Italia, o fată din SUA și o fată din Elveția. Pot să spun că multiculturalitatea este un lucru cu adevărat frumos. Datorită acestei experiențe am văzut cat de important este un sistem educational bazat pe calitate și nu pe cantitate, căci acest lucru face diferența între noi ca țări și societate. Acest stagiu mi-a dăruit o a doua familie, noi prietenii și prieteni internaționali, dar mai ales motivația de a continua. O experiență, cu adevărat unică, care mi-a schimbat cu totul perspectiva asupra viitorului apropiat.” – elev CNAIC

Aceste stagii lingvistice se organizează anual de mai bine de un deceniu, sunt exclusive Colegiului Național „Alexandru Ioan Cuza” din Ploiești și reprezintă o oportunitate minunată pentru autocunoașterea și dezvoltarea tinerilor participanți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close Search Window