Ursula von der Leyen reconfirmată în funcția de președinte al Comisiei Europene, în contextul tensiunilor politice europene
Într-o perioadă de turbulențe politice și incertitudini globale, Parlamentul European a reafirmat încrederea în leadershipul Ursulei von der Leyen, oferindu-i un nou mandat ca președinte al Comisiei Europene. Parlamentul European, una dintre cele mai importante instituții ale Uniunii Europene, reprezintă diversitatea și unitatea celor 27 de state membre. Cu 401 voturi, mult peste cele 360 necesare, von der Leyen și-a asigurat un nou mandat la conducerea CE.
„Europa nu poate controla dictatori şi demagogi în toată lumea, dar poate alege să îşi protejeze democraţia. Europa nu poate să oprească schimbările, dar poate alege să îmbrăţişeze schimbarea şi să investească în măsuri pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale cetăţenilor europeni”, a spus Von der Leyen în dezbaterea care precede supunerea candidaturii sale la vot în Parlamentul European.
Ursula von der Leyen a fost aleasă pentru prima dată în funcție în 2019, devenind prima femeie care ocupă această poziție. De-a lungul primului său mandat, von der Leyen a promovat inițiative esențiale precum Pactul Verde European, care urmărește să facă Europa primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050. Ea a fost, de asemenea, un susținător ferm al digitalizării și al măsurilor de redresare economică post-pandemică.
Printre cele mai importante promisiuni ale sale pentru noul mandat se numără un plan de lansare a proiectelor de apărare ale UE, începând cu un scut aerian european, un angajament de a nu slăbi politicile europene privind schimbările climatice şi mai mult ajutor pentru industriile europene care se luptă să concureze cu SUA şi China.
Totuși, ședința plenară nu a fost lipsită de evenimente tensionate. Diana Șoșoacă, eurodeputata română, obținând funcția în urma alegerilor din 9 iunie, a provocat un conflict incontestabil printr-un protest vehement chiar în prima sa sedință ca europarlamentar, acuzând instituțiile europene de corupție și ineficiență. După ce a întrerupt discursurile colegilor de trei ori, eurodeputata Diana Șoșoacă a fost dată afară din sală de președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.
„Am dreptul să vorbesc. Am fost votată de români”, a declarat Șoșoacă în timp ce a fost invitată să iasă din sala de plen, în baza Articolului 182 din normele de procedură ale Legislativului UE. Într-un clip video publicat de celălalt eurodeputat SOS, Luis Lazarus, Diana Șoșoacă apare într-o ie, cu o icoană ridicată deasupra capului strigând „În God we trust!” . În acest timp, personalul de ordine încearcă să o convingă să părăsească sala, așa cum a cerut președinta Parlamentului European.
Astfel, reconfirmarea Ursulei von der Leyen și evenimentele tumultuoase din Parlamentul European subliniază nu doar complexitatea politică a Uniunii Europene, ci și nevoia stringentă de leadership puternic și dialog constructiv. În acest context, capacitatea de a transforma provocările în oportunități și de a menține ordinea și respectul în discuțiile legislative devin esențiale pentru viitorul stabil și prosper al Europei.