Summitul tinerilor 8.0
Cu un an în urmă, la Cluj, Ploiești câștiga titlul de Capitală a Tineretului din România a anului 2024. Dobândirea acestui titlu a fost o oportunitate genială de a provoca societatea să se implice în creearea unor programe menite dezvoltării unui ecosistem viabil pentru tineret. Programul „Ploiești, Let’s PLAY” are drept scop ca pe parcursul anului 2024 să se valorifice la maxim potențialul tinerilor ploieșteni. Se dorește dezvoltarea personală și profesională a acestora.
A venit timpul, însă, ca acum, ștafeta să fie predată altui oraș și să fie decis cine va urma să preia inițiativa în anul 2025.
În perioada 16-19 noiembrie 2023, la Târgu-Jiu, actuala Capitală a Tineretului, se va organiza evenimentul mult așteptat, Summitul tinerilor, care se află la ediția a VIII-a.
Anul acesta a fost propus conceptul de Abilitate și Agilitate. Topica evenimentului face referire la capacitățile tinerior de desăvârși cât mai multe lucruri cu iscusință, fără a fi puși în dificultate. Este foarte importantă dezvoltarea flexibilității pentru a face posibilă adaptarea la viitor, la noutate și schimbare constantă. Acest proces de „agile learning” vine în ajutorul tinerilor la Târgu-Jiu și le oferă ocazia să participe la o activitate deosebită care contribuie la evoluția societății tinere.
Pornind de la tema Anului European al Competențelor 2023, Summitul Tinerilor 8.0 își propune să evidențieze trei competențe, anume înverzire, digitalizare și includere.
Competențele „verzi” vizează cunoștințele, abilitățile și atitudinile de care orice tânăr ar trebui să beneficieze pentru a își face realizabilă dorința de trai într-o societate sustenabilă. Nu este obligatoriu să ai o pasiune aparte pentru acest tip de activități, însă, ține de datoria ta, de cetățean responsabil, să utilizezi resursele eficient și corect și să te preocupe sănătatea mediului în care trăiești. În cele din urmă, faci parte din acest mediu. Înverzirea și comportamentul pro mediu vor avea ca rezultat o lume durabilă pentru tineri, o lume „verde”. Cea de-a doua competență, care se dorește a fi bifată, este digitalizarea. Tehnologia a ajuns să joace un rol extrem de important în viața fiecăruia dintre noi. Studiem, muncim, comunicăm, dar ne și petrecem o mare parte a timpului liber, relaxându-ne online. Summitul 8.0 își propune să facă tinerii conștienți de siguranța în online și media, de felurile în care existăm pe internet, dar și să-i ajute în dezvoltarea competențelor necesare pentru folosirea eficientă a instrumentelor digitale. Noile inovații și tehnologii au un impact deosebit asupra generației noastre și este bine să fim responsabili și să avem cunoștințe în ceea ce privește utilizarea lor.
Nu în ultimul rând, se va reflecta și asupra unei competențe cheie, fără de care societatea nu ar mai funcționa la fel – includerea. Aceasta este văzută ca o competență transversală, ce ar trebui să fie prezentă în tot ceea este realizat și abordat de om. Să includem și să fim incluși înseamnă acceptare, înseamnă ajutor și compasiune, iar pentru o lume plină de prosperitate și cât mai inovatoare, acestea sunt aspecte de bază.
Perspectiva sub care vor fi tratate toate aceste competențe este inspirată din poriectul „Târgu-Jiu Capitala Tineretului din România 2023”, având tematica „URL – UnLearn, ReLearn, Learn”. Practic, o explicație a acestui concept este explorarea comportamentelor nesănătoase de care trebuie să ne dezvățăm, ne conectăm la lucrurile pe care le știm deja, le reînvățăm și desigur învățăm ceva nou într-un ambient plăcut, relaxant și nonformal, care ne permite libera exprimare.
Summitul promite ateliere de lucru care explică cele trei teme, conferințe interesante ale unor super speakeri, sesiuni de networking, pastila de lifeskills și fără nicio îndoială, Gala Tineretului din România, în urma căreia vom afla numele orașului ce va purta titlul de „Capitala Tineretului din România” în anul 2025.
Este un eveniment ambițios, un eveniment de învățare, dezbatere, inițiativă și decizie, celebrare a mișcării de tineret și adaptare la o lume nouă. Anual acesta este organizat în Capitala Tineretului de către Guvernanța programului (Consiliul Tineretului din România, Federația Tinerilor din Cluj, PONT Group și Banca Comercială Română-BCR). Totodată acesta este susținut de Uniunea Europeană prin intermediul Programului Erasmus+.
Puteți găsi mai mule informații, detalii și actualități, accesând site-ul oficial (https://capitalatineretului.ro/) , dar și conturile de Facebook și Instagram destinate evenimentului. Tot acolo veți putea localiza și formularul de înscriere.
Tinerii sunt prezentul și viitorul tuturor, iar viitorul se scrie acum, la Summitul 8.0. Tinerii sunt cei care însuflețesc orașele din țara noastră, dându-le culoare și energie. Doar prin implicarea lor în societatea de astăzi, se va crea o comunitate cu valori și principii comune.