INTERVIU cu Bodor Darius, tânărul ploieștean care s-a calificat la etapa internațională a Olimpiadei Interdisciplinare “Științele Pământului”
Bodor Darius – Andrei este un tânăr de 17 ani, elev în clasa a X-a, profilul matematică – informatică, la Colegiul Național ,,Mihai Viteazul’’. Pe lângă științele pământului, acesta este pasionat de modelare 3D, sport și drumeții montane.
Darius a obținut un rezultat de excepție la Olimpiada Națională Interdisciplinară ,,Științele Pământului’’, calificându-se la etapa internațională care se va desfășura anul acesta în China. Acesta a oferit un interviu, în exclusivitate, paginii de știri pentru tineret, ,,Ploieștiul Nostru’’ :
- Care este structura acestei olimpiade şi cum ţi s-a părut anul acesta?
,, La această olimpiadă se dau patru materii: fizică, geografie, biologie și chimie cu o programă ce include în mare parte întreaga materie de liceu, în două probe specifice: proba practică pe care am susținut-o în prima zi, care a inclus atât experimente directe, cât și analiza și explicarea unor date și a unor imagini din domeniile de interes. Aici m-am clasat cel mai bine, locul 2 pe țară. A doua zi s-a desfășurat proba teoretică, cu probleme și întrebări pentru fiecare materie. Ambele teste durează câte 3 ore. Pentru mine, olimpiada de anul acesta a prezentat subiecte mai complexe și mai vaste decât cea de anul trecut, dar cu mai multă pregătire, am reușit să mă situez foarte bine, obținând astfel calificarea la lot’’.
- Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru aceste discipline și cine te-a îndrumat și susținut pe tot parcursul pregătirilor pentru olimpiadă?
,,Cel mai fascinant lucru pentru mine la aceste materii este că sunt strâns interconectate. Mi se pare remarcabil că putem explica fenomenele observabile, care se petrec la scară largă, asociate geografiei, cu ajutorul fizicii, chimiei și biologiei, ale căror fenomene pot fi reduse chiar la nivel atomic sau molecular. Evident, această pasiune a venit mai ales prin educația care mi-a fost oferită de-a lungul timpului. Pe această cale, țin să le mulțumesc atât profesorilor mei de la Colegiul Național “Mihai Viteazul” pentru sprijinul imens pe care mi l-au acordat în această perioadă de intensă pregătire pentru olimpiadă, cât și dascălilor de la Școala Gimnazială “George Coșbuc”, cu ajutorul cărora am deprins bazele și un mare interes pentru aceste domenii. Le mulțumesc cu mare drag și părinților și prietenilor mei care m-au sprijinit emoțional pe tot parcursul pregătirii și competițiilor’’.
,, Pot să spun că munca pentru această olimpiadă a început chiar cu finalul ediției de anul trecut, la care am participat. Am fost determinat să mă autodepășesc și nu de puține ori m-am gândit la calificarea în lotul național. Am continuat să muncesc toată clasa a X-a, astfel încât să acopăr întreaga materie de olimpiadă, care cuprinde inclusiv conținuturi de clasele a XI-a și a XII-a. Această pregătire am făcut-o atât individual, cât și cu profesorii mei, și mi-a luat foarte mult timp’’.
- Cum reușești să-ți separi timpul liber de învățat?
,, Să fiu sincer, cu greu am reușit să delimitez timpul liber de muncă, mai ales în ultimele 3 luni, când am avut mai multe olimpiade. Cele mai bune momente de relaxare au fost antrenamentele la atletism care mi-au dat energia necesară de a continua, alături de ieșirile cu prietenii’’.
- Cum ai primit vestea calificării în China și cu ce gânduri pleci?
,, Vestea calificării în lot a venit chiar de ziua mea de naștere, fiind cel mai frumos cadou pentru mine, mai ales că a venit după atât de multă muncă. Sunt încrezător că voi putea să obțin un rezultat bun la etapa internațională continuând să lucrez la un nivel înalt și mă simt entuziasmat pentru oportunitatea de a călători în China și de a cunoaște o nouă cultură, precum și de posibilitatea de a cunoaște colegi interesați de științele pământului din alte țări și personalități importante în domeniu’’.
- Ai vreun plan de viitor?
,, După terminarea liceului, aș dori să studiez la o facultate de inginerie din Franța, dar sunt deschis și pentru continuarea dezvoltării mele la o facultate din România. Mă gândesc, în acest sens, ca la anul să mă înscriu într-o echipă de robotică din liceul nostru, dar trebuie să iau în considerare munca și timpul necesar unei astfel de pasiuni, de altfel impresionantă’’.
- Daca ar fi să dai un sfat tinerilor care vor să aibă asemenea performanțe, care ar fi acela?
,, Sfatul meu pentru viitorii participanți este să învețe constant, cu o planificare optimă a materiei care să includă și recapitulări. De asemenea, să analizeze subiectele din anii anteriori și să-și aleagă surse cât mai vaste de învățare. Nu în ultimul rând, să colaboreze strâns cu profesorii lor care predau cele patru materii’’.
Îi mulțumim lui Darius pentru interviul acordat, îl felicităm pentru asemenea performanță și îi urăm mult succes în continuare!
Felicitări acestui tânăr minunat care mi a fost elev.Mult succes mai departe! Sunt sigură că va avea mari reușite în viața.Asta datorita seriozității, dorinței de a studia și de a fi din ce in ce mai bun!Potențialul dat de Dumnezeu este evident!Bravo!!!