Interviu cu Sara Alexandrescu și Alexandru Dragu, doi dintre “olimpicii” calificați la națională
Doi elevi din clasa a IX-a de la ,,Colegiul Național Mihai Viteazul” au acordat interviuri paginii de știri pentru tineret ,,Ploieștiul Nostru” cu privire la obținerea unor rezultate impresionante la olimpiadele școlare din acest an. Sara Alexandrescu și Alexandru Dragu și sunt de la clasa de matematică-informatică, intensiv informatică. Aceștia au fost colegi și în gimnaziu, amândoi urmând studiile la CNMV încă din anul 2019, la clasa de matematică intensiv.
Sara Alexandrescu a obținut premii și calificarea la națională în anii precedenți la Olimpiada de Geografie. Anul acesta a avut punctajul de 90 de puncte, fiind calificată din nou la etapa națională a olimpiadei școlare. Iată ce a răspuns conform interviului:
1. Ce impresii ți-au făcut subiectele? Le-ai considerat potrivite pentru această fază?
,,Subiectele au avut un nivel mediu-ridicat de dificultate, fiind necesar mult timp dedicat acestei materii. În rezolvarea cerințelor sunt foarte importante detaliile și interpretarea corectă a imaginilor prezentate. Părerea mea este că subiectele trebuie să aibă un nivel mult mai ridicat de dificultate, fiind testate în profunzime cunoștințele elevilor. Astfel, consider că s-ar face mai ușor departajarea participantilor și nu ar mai fi punctaje foarte apropiate între aceștia.”
2. Consideri că pasiunea joacă un rol important în obținerea rezultatelor bune la o materie?
,,Întotdeauna am considerat că cei pasionați de un anumit subiect sunt cu un pas înainte spre calea succesului. Când o materie îmi stârnește curiozitatea, sunt mai dispusă să investesc timp și efort, cunoscând în profunzime diferite subiecte din domeniul respectiv. Totodată, sunt motivată să perseverez, chiar și atunci când întâmpin momente dificile. Consider că pasiunea mea pentru geografie m-a ajutat sa ating mult mai ușor rezultatul dorit la olimpiadă, fapt pentru care pot spune că aceasta reprezintă una dintre cheile rezultatelor bune la o materie.”
Alexandru Dragu este un elev conștiincios care a fost calificat și în anii trecuți, în gimnaziu, la olimpiadele de matematică și de informatică. Anul acesta s-a calificat la etapele naționale ale acestor olimpiade, făcând parte din puținii elevi selectați. Iată cum a decurs interviul său:
1. Cum ti s-au părut subiectele? Consideri că au fost de un nivel adecvat competiției?
,,Subiectele au fost bine alese, pot spune chiar accesibile, având în vedere că pregătirea pentru olimpiade am început încă de la începutul anului școlar. Au fost conform programei predate la clasă.”
2. Având în vedere că ai o zi încărcată la școală, cum reușești să-ți dedici timpul și pregătirii pentru olimpiade și concursuri?
,,Pentru mine o zi încărcată la școală înseamnă o zi cu multe ore petrecute alături de colegi și profesori, în care interacționăm și descoperim lucruri noi împreună. Ziua continuă cu câteva ore petrecute la hub-ul de robotica, în compania colegilor de echipa care mă fac să mă relaxez și să lucrez cu pasiune la task urile pe care le am de îndeplinit. Când ajung acasă, îmi aloc timp pentru lucrul și studiul individual la materiile preferate, dar nu uit sa îmi rezerv timp pentru înot și plimbare cu bicicleta sau să citesc o carte.”
3. Consideri că pasiunea joacă un rol important în obținerea rezultatelor bune la o materie?
,,Este esențial sa faci ceea ce-ți dorești din pasiune și cu multă determinare pentru a reuși să îți împlinești visul. Pasiunile implica multe nopți nedormite și determinare. Exemplul cel mai recent este participarea la Campionatul Național de robotică FTC, unde echipa din care fac parte, Ro2D2, a obținut premiul Inspire 1, cel mai ravnit si important premiu din competiție care ne-a asigurat calificarea la campionatul mondial din Houston, pentru care am alocat mult timp (nopți nedormite) ca sa se-mplineasca acest vis.”
4. Ce sfaturi ai pentru elevii care își doresc sa obțină rezultate asemănătoare?
,,Consider ca oricine poate face orice. Dacă ai ambiție, determinare si faci lucrurile cu plăcere, atunci o să-ți atingi scopurile. Bineinteles ca este nevoie de multă munca și de o buna organizare a timpului.”