Președintele Klaus Iohannis demisionează
Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va demisiona miercuri pentru a evita o criză politică în România, după a treia tentativă de suspendare inițiată de opoziție (POT, AUR, SOS și USR), care a strâns 178 de semnături.
Iohannis a catalogat demersul drept nefondat, susținând că nu a încălcat Constituția și că suspendarea sa ar fi avut efecte negative interne și externe. Intern, președintele demisionat spune că un eventual referendum ar fi divizat societatea și ar fi afectat discuțiile despre viitoarele alegeri prezidențiale, iar pe plan extern partenerii internaționali nu ar fi înțeles această decizie, în contextul electoral actual.
Conform legii, dacă ar fi fost demis, Iohannis nu și-ar fi păstrat beneficiile pe care le are un fost președinte al României. Demisia din proprie inițiativă îi asigură, în schimb, o locuință de protocol, o indemnizație lunară de 75% din salariul de președinte și alte avantaje.
Inițial, Klaus Iohannis declarase că nu va demisiona, iar mandatul său trebuia să se încheie pe 21 decembrie 2024. Totuși, după anularea alegerilor prezidențiale de către CCR, ca urmare a declasificării unor documente privind implicarea unor actori statali în campaniile electorale, mandatul său a fost prelungit până la depunerea jurământului de către noul președinte.
Alegerile prezidențiale vor fi reluate pe 4 mai, iar Ilie Bolojan, președintele Senatului, va prelua funcția de președinte interimar până la învestirea noului lider.