Piedone pierde procesul cu ANI. Funcția de șef al ANPC, în pericol dacă decizia devine definitivă
Curtea de Apel București a respins vineri, 21 martie, contestația președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Cristian Popescu Piedone, împotriva deciziei Agenției Naționale de Integritate (ANI).
Instituția l-a acuzat pe fostul primar al sectorului 5 de conflict de interese administrativ. Decizia instanței nu este, însă, definitivă, iar Piedone are posibilitatea să facă recurs în termen de 15 zile de la comunicarea hotărârii.
Decizia instanței: „Cererea este neîntemeiată”
Conform hotărârii Curții de Apel, contestația depusă de Cristian Popescu Piedone împotriva raportului ANI a fost respinsă ca fiind nefondată. „Respinge ca neîntemeiată cererea de chemare în judecată formulată de către reclamantul Popescu Cristian Victor Piedone în contradictoriu cu pârâta Agenția Națională de Integritate”, se arată în comunicatul oficial al instanței.
Acuzat de conflict de interese
Acuzațiile aduse de ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone datează din perioada în care acesta ocupa funcția de primar al sectorului 5 al Capitalei. Agenția a constatat, în februarie 2024, că Piedone a semnat o dispoziție prin care ginerele său a fost numit membru al unei comisii pentru vânzarea spațiilor comerciale. Potrivit ANI, această decizie a generat un conflict de interese administrativ, întrucât ginerele său a obținut beneficii financiare semnificative.
„În exercitarea atribuțiilor de primar, a emis și a semnat dispoziția de numire a ginerelui său (afin de gradul I) în calitate de membru al comisiei pentru vânzarea spațiilor comerciale sau de prestări servicii care cad sub incidența Legii nr. 550/2002. Calitate de pe urma căreia a obținut un folos material (venituri încasate în anii 2021 și 2022) în valoare totală de 109.520 de lei”, a transmis ANI într-un comunicat publicat pe 28 februarie 2024.
Ce urmează?
Dacă decizia Curții de Apel rămâne definitivă, Cristian Popescu Piedone riscă să își piardă funcția de președinte al ANPC. De asemenea, verdictul ar putea avea implicații asupra carierei sale politice, având în vedere antecedentele de integritate. Totuși, Piedone are dreptul de a formula recurs și de a încerca să răstoarne decizia în instanțele superioare.
Cazul său reprezintă încă un episod în seria dosarelor de integritate care au vizat lideri din administrația publică locală și centrală, subliniind importanța respectării normelor de etică și transparență în actul decizional. Rămâne de văzut dacă Piedone va reuși să își păstreze funcția sau dacă această decizie îi va marca sfârșitul carierei la vârful ANPC.