Noutati|

Legătura dintre muzică și matematică – Care este mai exact?

Matematica este o știință care, după cum mulți ar crede, nu ar avea legătură cu arta, mai precis muzica. Se spune, totuși, că ascultarea muzicii clasice duce la îmbunătățirea abilităților matematice, iar stăpânirea unor noțiuni elementare matematice, la înțelegerea teoriei muzicale.

După cum știți, matematica este știința care studiază numere și forme, care a apărut din dorința oamenilor de a înțelege și a experimenta cu acestea și cu lumea înconjurătoare. Sunetul, de asemenea, face parte din lumea înconjurătoare, deci matematica poate fi folosită pentru a-l construi și forma.

Ce trăsături are muzica?

Ritmul și tonaliatea sunt două trăsături principale, fără de care muzica nu ar suna la fel. Ritmul este cel care ne face să fim atrași de o melodie, iar când ascultăm muzică, dorim să urmăm ritmul acesteia și ne găsim dând din picior, pocnind din degete sau dând din cap odată cu acesta. Tonalitatea este și ea foarte importantă, reprezentând înălțimea sunetelor, determinată de frecvența lor. Cu cât un sunet este mai ascuțit sau mai înalt, cu atât frecvența sa este mai mare.

Un cercetător român care a fost preocupat cu investigarea acestei legături a fost Dr. Dan Tudor Vuza. Rezultatele cercetării sale au fost publicate în multe reviste internaționale prestigioase de cercetare matematică. Universitatea din Chicago a inclus în cadrul lecțiilor de matematică muzicală un capitol numit ,,Canoanele ritmice ale lui Vuza”.

Pornind de la proprietățile matematice ale structurii muzicii, oamenii de știință care au observat această legătură au construit algoritmi complecși de calcul, programe computerizate care transformă muzica în imagini caleidoscopice sau structuri geometrice în continuă mișcare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close Search Window