Multitasking
Viteza, evoluţia, productivitatea, eficienţa sunt cuvintele care ne definesc modul de viață în care trăim. Încercăm să facem cât mai multe într-un timp cât mai scurt … așa a aparut multitasking-ul. ”Generația multitasking” au fost definiți tinerii născuți după anii ’90, care par a avea capacitatea de a desfășura mai multe activități în același timp. Însă, viața modernă se mișcă într-un ritm rapid și majoritatea oamenilor fac mai multe sarcini în același timp.
În traducere, multitasking, termen apărut în 1965, înseamnă să faci cât mai multe lucruri și să rezolvi cât mai multe probleme într-un timp scurt. Dar, ca orice activitate făcută, acesta are atât avantaje, cât și dezavantaje.
Avantajele multitasking-ului:
1. Eficiență crescută
Multitasking-ul te ajută să atingi obiective diferite în mai puțin timp
2. Productivitate crescută
Unele sarcini mai simple, care nu implică riscuri, pot fi făcute în pararel cu alte taskuri pentru o productivitate crescută.
3. Rezistență sporită
Multitasking-ul este solicitant. O persoană trebuie să fie cu adevărat concentrată pe diferitele sarcini pe care le are pentru a le realiza corect.
Capacitatea de a schimba sarcinile într-un timp scurt crește, în timp, rezistența.
4. Flexibilitate și adaptabilitate
Abilitatea de a trece de la o sarcină la alta rapid și de a lucra simultan la diferite lucruri îmbunătățește adaptabilitatea minții umane. Se îmbunătățește atât focusul, cât și concentrarea.
Dezavantajele multitasking-ului:
1. Productivitate scăzută
Multitasking-ul poate crește productivitatea, însă doar în anumite condiții: făcut pe o perioadă scurtă de timp și cu sarcini ușoare, cu care ești deja bine familiarizat. Altfel, efectul este exact contrar.
2. Distragerea atenției
Multitasking-ul distrage atenția, iar această distragere a atenției poate deveni cronică. Este posibil ca persoana să nu se poată concentra asupra unui singur lucru atunci când este cazul pentru o sarcină mai minuțioasă
3. Apariția greșelilor
Multitasking-ul forțează creierul să se cupleze și să se decupleze foarte rapid, în momentul în care trece imediat de la o activitate la alta.