MODELUL UNESCO ROMÂNIA 2024, DESFĂȘURAT LA PLOIEȘTI, A REPREZENTAT UN MARE SUCCES!
În perioada 30 – 31 august 2024, asociația MasterPeace România a organizat Modelul UNESCO 2024, la Ploiești, singura dezbatere de acest tip din țară, unde tinerii au avut oportunitatea de a simula ședințele care se desfășoară în cadrul organizației UNESCO și de a găsi soluții la problemele globale, promovând pacea și respectul printr-un dialog diplomat.
Pe 30 august, mult așteptatul eveniment a debutat cu o uimitoare ceremonie de deschidere, onorată de demnitari importanți locali și internaționali, inclusiv reprezentanți ai Fundației Județene pentru Tineret Prahova și ai Consiliului Județean Prahova. Discursurile lor au evidențiat importanța critică a diplomației, cooperării și dialogului constructiv în abordarea provocărilor globale. Asociația „Eurospirit” a deținut un rol important în susținerea evenimentului, contribuind la adunarea minților tinere strălucitoare din România și din întreaga lume, unite în viziunea lor pentru o lume mai bună, mai pașnică.
Modelul UNESCO România 2024 a fost împărțit în trei comitete cheie în cadrul Adunării Generale, asigurându-se că o multitudine de probleme globale sunt discutate amănunțit din diferite perspective:
– Comitetul de Cultură și Educație
– Comitetul de Științe Sociale
– Comitetul de Știință
Fiecare comitet a permis participanților să reprezinte diferite națiuni și să se angajeze în dezbateri care abordează provocările globale din educație, cultură, științe sociale și progres științific. Acest exercițiu educațional le-a demonstrat tinerilor modul în care problemele lumii sunt dezbătute și soluționate, realizând câtă putere deține un discurs bun. Într-un dialog diplomat ce promovează pacea și respectul, tinerii au învățat arta colaborării globale, strategii și tehnici de negocieri.
Echipele care au participat la evenimentul din acest an provin din școli prestigioase din România și din lume. Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu” din Mizil a reprezentat atât Republica Africa de Sud, cât și Republica Arabă Egipt. Lor li s-au alăturat elevii de la Colegiul Național „Nicolae Iorga”, ONG-ul MasterPeace România care au reprezentat Arabia Saudită. Participarea internațională a inclus echipe precum TED Bodrum Koleji care a reprezentat Israelul și Validebağ Fen Lisesi din Turcia care a reprezentat Rusia. Echipa „Erünal Sosyal Bilimler Lisesisi” a reprezentat China, în timp ce Fundația Județeană pentru Tineret Prahova a pledat pentru interesele Japoniei.
Și liceele din Ploiești joacă un rol cheie în acest eveniment. Colegiul Economic „Virgil Madgearu” reprezenta cu mândrie Franța, în timp ce Colegiul Național „Mihai Viteazul” reprezenta Mexicul. Colegiul Național „Nichita Stănescu” și-a exprimat interesele Statelor Unite ale Americii, în timp ce Colegiul Național „I. L. Caragiale” a reprezentat Regatul Unit. Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” a reprezentat cu mândrie India, în timp ce alte licee precum Liceul Teoretic „Brâncoveanu Vodă” din Urlați și Liceul Teoretic „Șerban Vodă” din Slănic au reprezentat Suedia, respectiv Brazilia.
Prima zi a fost dominată de un val de inspirație, deoarece tinerii lideri din aceste națiuni au cooperat, discutând despre distincte subiecte în încercarea de a găsi soluții la problemele globale. Pe parcursul evenimentului, aceștia și-au dezvoltat abilitățile de comunicare, conducere și diplomație, demonstrând faptul că întâlnirea aceasta nu a reprezentat doar o dezbatere, ci o dovadă că tinerii au potențialul de a modela un viitor mai bun, un viitor în care pacea și valori precum empatia, respectul, modestia, cooperarea predomină.
Ceremonia de închidere s-a desfășurat a doua zi și a reprezentat o sărbătoare datorită contribuțiilor excepționale ale tinerilor implicați în acest proiect.
Evenimentul s-a aflat sub egida Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024 și a reprezentat o unică oprtunitate în promovarea leadership-ului tinerilor, a păcii și a cooperării internaționale.