Ministerul Educației lansează spre dezbatere proiectele de planuri-cadru 2025
Ministerul Educației a lansat în consultare publică proiectele de planuri-cadru pentru liceu 2025. În funcție de rezultatul dezbaterii, aceste planuri-cadru vor fi aplicate din anul școlar 2026-2027, elevii care sunt acum clasa a VII-a urmând să fie primii care vor avea orarul conform noii structuri și care vor susține examenul de Bacalaureat modificat.
Pe lângă proiectele de planuri-cadru la filiera teoretică (profil real și uman), au fost puse în consultare publică și cele pentru învățământul vocațional (pedagogic, artistic, militar), dar și pentru învățământul tehnologic și profesional.
Planurile-cadru cuprind disciplinele obligatorii și opționale din fiecare clasă și numărul minim și maxim de ore aferente acestora.
Spre exemplu, limba latină a fost scoasă din rândul materiilor de liceu în proiectele de planuri-cadru 2025, rămânând obligatorie doar la specializările vocaționale și teologice, sub formă de disciplină de specialitate (romano-catolică), cu o oră pe săptămână.
Conform proiectului, disciplinele „Geografie” și „Istorie” au fost și ele eliminate din trunchiul comun, la clasele a XI-a și a XII-a, rămânând, în schimb, „Istoria comunismului” și „Istoria evreilor. Holocaustul”.
La specializarea de „Științe sociale” și la cea de „Filologie”, disciplinele „Istorie” și „Geografie” se găsesc la curriculumul de specialitate.
Proiectul prevede ca la specializarea de „Matematică-Informatică”, fizica (cu 2 ore pe săptămână) și chimia (cu 1 oră pe săptămână) să fie incluse în curriculumul de specialitate la clasele a XI-a și a XII-a. De asemenea, la aceeași specializare, biologia ar avea 1 oră pe săptămână în clasa a XI-a.
Alte modificări propuse se regăsesc în numărul de ore de Limba și literatura română (două în loc de trei câte sunt în prezent) și Informatică (în clasele IX-X, de la una la două ore, însă în clasele XI-XII, de la patru la trei ore pe săptămână).
„Trunchiul comun (50%) asigură competențele de bază (cultură generală) și contribuie la formarea competențelor-cheie (inclusiv la alfabetizarea funcțională). Ponderea sa scade de la clasele IX-X (65%) la clasele XI-XII (35%). Reprezintă suport fix pentru cultura generală. Majoritatea disciplinelor sunt în legătură cu examenul național de bacalaureat (obligatorii/la alegere)”, se arată în proiectul publicat de Ministerul Educației.
„Curriculumul de specialitate (35%) asigură competențele de specialitate, generale și specifice, proprii unui profil și unor specializări/calificări profesionale, înlocuind segmentul reprezentat de curriculumul diferențiat, prezent în actualele planuri-cadru în vigoare, aducând și aport la formarea competențelor-cheie. Ponderea sa crește de la clasele IX-X (25%) la clasele XI-XII (45%)”, mai transmit reprezentanții Ministerului.
Pentru mai multe informații și pentru a citi integral Proiectele de planuri-cadru de liceu 2025, accesați: https://www.edupedu.ro/.