Asociația MasterPeace România participă într-un nou proiect UNESCO, ce se desfășoară în Turcia
UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) este o organizație care vizează promovarea păcii și securității mondiale prin colaborarea internațională în educație, arte, științe și cultură.
MasterPeace România este asociația în care vocea tinerilor contează, iar ei primesc oportunitatea de a se implica în diverse activități socio-educativ-culturale, care promovează valorile umane, dar și educația non-formală.
Conferința Generală este principalul organ decizional și cel mai înalt organism de conducere al Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură. Periodic, se întrunește Conferința Generală și sunt convocate statele membre.
VFLMUNESCO’23 va simula cea de-a 43-a Sesiune a Conferinței Generale în care statele membre vor poziționa UNESCO și vor încadra Organizația într-o lume în schimbare. Conferința urmărește să abordeze diverse probleme de astăzi, în timp ce analizează trecutul și proiectează viitorul. Cea de-a 43-a sesiune cu tema: „Cultivarea rezilienței și sustenabilității: rolul UNESCO într-o lume în schimbare” va lua decizii de reper pentru persoanele și popoarele Pământului. Analizarea schimbării și armonizarea problemelor conjuncturale cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă și Agenda 2030. Conferința generală se va concentra pe patru probleme cruciale în cea de-a 43-a sesiune: „Educația pentru dezvoltare durabilă”, „Conservarea cunoștințelor indigene”, „Literația media și cetățenia digitală” și „Diversitatea culturală ca motor al durabilității”.
VFLMUNESCO’23 se desfășoară în perioada 2-3 decembrie 2023. Delegația României din cadrul MasterPeace România este compusă din 4 tineri dornici de a contribui în societate și 2 profesori ce îi susțin cu multă dedicare.
Ștefan Petre, ambasadorul delegației în proiectul MUNESCO – Istanbul 2023 ne-a mărturisit câteva informații privind organizarea și aşteptările pe care el și echipa le au.
- Cum v-ați pregătit și cum ați reușit să faceți parte din delegația României într-un astfel de proiect internațional?
,,Facem parte din delegația României în acest proiect internațional de o mare importanță socială și chiar personală, zic eu, datorită ONG-ului MasterPeace România, coordonat de prof. Marian Dragomir, care ne-a oferit o oportunitate unică de a cunoaște un astfel de mediu și de a deveni reali ambasadori europeni. Pregătirile au inclus conceperea unor fișe de lucru (working papers) în care am sumarizat problemele globale pe care le vom dezbate în cadrul conferinței și soluțiile pe care noi, ca tineri, le propunem, dar și o deosebită muncă în echipă, susținută pentru a ne putea lega ideile și a le pune în practică într-un mod armonios.’’
- Cum ați scris documentele necesare pe care le veți prezenta la conferință?
,,Bineînțeles, procesul a necesitat timp, dar consider că ne-am tratat obiectivul cu seriozitate. Reprezentând Franța, ca delegație a României, deoarece la conferințele de tip MUNESCO nu îți poți alege propria țară, a trebuit să ne documentăm cu privire la legile de acolo, la actualitatea politică, economică, socială și să ne punem, pentru câteva zile, în locul decidenților francezi… după care totul a venit de la sine.’’
- Ce propuneri de proiecte aveţi?
,,Îmi e destul de greu să numesc un singur proiect, sincer să fiu. Ca idee, doar working paper-ul meu merge de la proiecte legate de agricultură la altele bazate pe energia nucleară, procentul de cetățeni angajați, poluare sau transport public. Ca să dau, totuși, un exemplu concret, voi propune, în cadrul întâlnirii conferinței generale a ambasadorilor de delegații, implementarea și promovarea de politici privind reducerea gazelor cu efect de seră, trecerea la surse de energie regenerabilă și, deci, eficiența energetică. Dar asta e doar o mică parte din ce avem de zis și de arătat, e ca și cum ai căuta acul în carul cu fân.’’
- Ce așteptări aveți din cadrul proiectului?
,,Cu siguranţă ne vom îmbunătăți abilitățile de comunicare și cooperare, dar și atenția, perseverența și interesul pentru adevăratele subiecte de interes global. Ne așteptăm să cunoaștem tineri preocupați, la rândul lor, de lumea înconjurătoare și dezvoltarea ei, dar și de zonele de administrație publică, economie, public speaking, politică, ceea ce deja cred că am făcut în primele zile petrecute în Istanbul. Mai mult, suntem nerăbdători să (re)luăm contactul cu Turcia, cultura turcească și cu acest popor minunat, din punctul meu de vedere – aici nu pot fi 100% obiectiv, pentru că iubesc enorm țara asta și doar gândul revenirii aici m-a făcut să număr zilele încă de când m-am înscris în proiect.’’
Îi mulțumim tânărului Ștefan Petre pentru răspunsurile acordate și îi urăm mult succes lui și echipei sale. De asemenea, asociația MasterPeace România merită o mulțime de aprecieri pentru toată implicarea și faptul că își dorește să creeze o comunitate în care pacea domnește, iar drepturile fundamentale ale omului sunt respectate de toți membrii.
Prin intermediul acesteia, numeroși tineri au șansa de a participa în diverse proiecte, făcând schimb de experiențe, întâlnind oameni noi și comunicând. Promovează libertatea de exprimare, având ca scop îmbunătățirea comunității, prin valori democratice precum toleranța, respectul, cooperarea, pacea, negocierea, diversitatea.