Noutati|

România, pe locul 1 în UE la rata mamelor minore. Potrivit studiilor, 1 din 4 fete însărcinate cu vârsta sub 15 ani provine din țara noastră

Potrivit unui studiu realizat de organizația Salvați Copiii, în Uniunea Europeană, 45% dintre nașterile înregistrate în rândul fetelor cu vârste mai mici de 15 ani provin din România. În anul 2022, 687 de fete cu vârsta sub 15 ani au devenit mame, cu cele mai multe nașteri în județele Mureș. Două din zece mame adolescente au mai mult de un copil, iar 32% dintre acestea afirmă că mama lor era minoră când le-a născut. Aceste numere continuă să crească și ne plasează în continuare pe primul loc în clasamentul european la mame minore.

De ce ne confruntăm cu astfel de probleme?

Unul dintre factorii principali este nivelul scăzut de educație sexuală și accesul limitat la contracepție și informații despre sănătatea sexuală. Lipsa unei educații adecvate poate duce la sarcini nedorite la vârste tinere.

De asemenea, sărăcia și lipsa de oportunități economice pot contribui la această problemă. Fetele care provin din medii defavorizate pot avea un acces mai limitat la educație și oportunități de carieră, ceea ce le poate expune unui risc mai mare de a deveni mame minore. Potrivit Organizației Salvați Copiii s-a constatat că niciuna dintre mamele minore consultate nu mai frecventa școala în momentul în care a rămas însărcinată. În unele cazuri, s-a identificat că tânăra mamă nu absolvise nicio clasă.

Educația sexuală în România

În România, există materia opțională “Educație pentru sănătate”, care include informații despre bolile cu transmitere sexuală și contracepție. Această materie a fost introdusă în lege încă din 2004 și putea fi aleasă de către elevii din clasele I-XII. Însă, în urma unor dezbateri intense atât în spațiul public, cât și în Parlament, în 2022, structura opționalului a fost modificată. Astfel, noțiunile despre educația sexuală pot fi predate doar la clasa a VIII-a și numai cu acordul părinților.

Conform celor mai recente date, doar 5-6% dintre elevi participă anual la un astfel de curs, fie pentru că părinții nu și-au dat consimțământul, fie pentru că instituțiile de învățământ nu au promovat această materie. Părerile negative cu privire la această materie privează sute de fete de o educație vitală care le poate salva de o sarcină la o vârstă fragedă.

Educația în afară

În mai multe țări europene, educația sexuală este o componentă obligatorie a curriculumului școlar. Această materie este adaptată pentru fiecare grupă de vârstă, astfel încât copiii să poată înțelege corespunzător schimbările care au loc în corpul lor.

Suedia este pionieră în acest domeniu, introducând educația sexuală obligatorie încă din anul 1955. În Finlanda, situația este similară, ănsă există și organizații neguvernamentale care permit tinerilor să se implice direct în crearea conținutului acestei materii. În Germania, educația sexuală este obligatorie încă din școala primară, iar statul efectuează verificări periodice pentru a asigura calitatea predării acestei materii.

Putem observa că aceste cursuri au avut efecte semnificative, tările cu educație sexuală în școli fiind pe ultimele locuri în clasamentul european la mame minore.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close Search Window