Klaus Iohannis, anunț oficial despre candidatura sa la șefia NATO
De obicei, statele membre ale Alianței Nord-Atlantice își decid liderul în mod consensual, fără o campanie electorală și în cadrul întâlnirilor închise. În acest an, când se împlinesc 75 de ani de la înființarea NATO, Alianța își propusese să demonstreze unitatea sa, inclusiv prin prezentarea viitorului lider al NATO la summitul aniversar de la Washington.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți, 12 martie, că va candida pentru funcția de șef al Alianței Nord-Atlantice. Anunțul a coincis cu aniversarea a 25 de ani de la prima extindere a NATO către țările din estul Europei. Candidatura sa a stârnit scepticism printre reprezentanții NATO și UE, precum și printre analiști și politicieni, cu excepția liberalilor, partid din care provine și pe care l-a condus scurt timp înainte de a fi ales președinte al României în 2014.
Are șanse de câștig?
22 de state și-au exprimat susținerea pentru Mark Rutte, dar până în prezent, doar Ungaria a declarat că nu îl dorește pe primul ministru olandez în fruntea NATO. Binomul România-Ungaria este primul care îl susține pe Klaus Iohannis. Bulgaria ar putea urma, având în vedere blocajul Olandei asupra aderării acesteia la Schengen, unde Rutte a avut o poziție influentă. Ulterior, restul statelor din fostul Pact de la Varșovia ar putea să se alinieze în spatele României.
Diplomații loiali președintelui Iohannis se pare că se află deja la Washington pentru a pregăti terenul, iar Turcia, având a doua cea mai mare armată din NATO după SUA, ar fi de partea României, conform unor surse de încredere. Cu toate acestea, dacă Rutte nu își retrage candidatura, este greu de crezut că Statele Unite și celelalte mari puteri și-ar retrage sprijinul pentru el, mai ales după ce l-au anunțat public ca pe candidatul lor favorit.
În același timp, nu se exclude posibilitatea ca premierul olandez să fie mai interesat de funcția de șef al Consiliului European, un scaun care este pregătit pentru cineva din zona de centru-stânga, asemenea premierului Olandei, având în vedere că popularii europeni își mențin conducerea Comisiei.
Părerile marilor puteri despre președintele României
Ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, a exprimat un respect deosebit pentru președintele Klaus Iohannis, subliniind că România este un partener cheie al SUA în cadrul NATO și contribuie cu 2,5% din PIB pentru apărare. Kavalec a evidențiat importanța alianței dintre cele două țări în contextul actual al securității regionale.
Pe de altă parte, un diplomat german a declarat că „Divizează Alianţa într-un moment în care nu ne putem permite acest lucru”.
Ungaria este cea mai vocală în opoziția sa față de Mark Rutte. Premierul Viktor Orban și alți oficiali maghiari au declarat că nu îl vor susține pentru funcția de șef al NATO. Chiar și cu acest singur vot împotrivă, Mark Rutte nu poate obține poziția de lider.