Jocurile video : efectele negative ale consumului excesiv
În era digitală, jocurile video devin din ce în ce mai populare și reprezintă un mod prin care tinerii uită de problemele pe care le au. Cu alte cuvinte, un mod ales de mulți tineri de a scăpa din realitate și de a petrece timpul în lumea virtuală, unde totul poate fi controlat de ei. Jocurile video sunt plăcute, interesante și reprezintă modalități de învățare. Consumul excesiv al jocurilor video poate avea efecte negative severe asupra sănătății fizice și psihice a tinerilor.
Sedentarismul și impactul consumului excesiv asupra sănătății fizice
Jocurile video pot crea dependență, ceea ce duce la petrecerea unei perioade îndelungate în fața unui ecran. Printre consecințele dependenței se enumeră și sedentarismul, un stil de viață care implică lipsa de mișcare sau de activitate fizică. Sedentarismul este un factor de risc care duce la apariția mai multor complicații, precum boli cardiovasculare, tulburări metabolice, creștere în greutate excesivă și anxietate.
Tulburări de somn și lumina albastră năucitoare
Lumina albastră este porțiunea din spectrul de lumină vizibilă care are cele mai mici lungimi de undă și cea mai mare energie. Aceasta poate trece prin lentilă, apoi prin cornee și retină și poate fi cauza mai multor probleme ale vederii.
În urma unor studii, s-a arătat că lumina albastră poate inhiba secreția de melatonină, hormon responsabil pentru inducerea somnului. Acest efect poate duce la tulburări ale somnului și scăderea calității acestuia, ceea ce poate avea un efect negativ asupra sănătății fizice și psihice.
Izolarea socială și conexiunea umană
Un studiu făcut la Universitatea Nottingham Trent și la Universitatea Oulu din Finlanda a demonstrat că reducerea integrării sociale în unitațile de învațământ, atitudinile și tiparele parentale negative, timiditatea, singurătatea și fobia socială sunt efecte negative provocate de consumul excesiv și dependența de jocuri video. Este important să existe un echilibru între virtual și real, tinerii să se bucure de relațiile din viața reală și să privească jocurile video ca o modalitate de a conecta, nu de a îndepărta.
Performanțele școlare și gestionarea timpului
În cazul elevilor, timpul alocat studiului și școlii este mult mai important decât cel alocat jocurilor video. Prea mult timp dedicat în favoarea jocurilor poate afecta drastic performanțele școlare. Este crucial ca tinerii să-și stabilească niște priorități și să știe cum să-și organizeze timpul, astfel încât să aibă timp liber, cât și timp pentru studii.
Prevenire
Există o serie de metode prin care consumul excesiv poate fi prevenit, printre care se enumeră și impunerea unor reguli stricte care trebuie respectate și urmate.
- Nu te juca jocuri video timp de 3 zile pe săptămână
- Nu anula planurile făcute cu alți oameni în favoarea jocurilor video
- Nu depăși limita săptămânală de 15 ore alocată jocurilor video
- Nu depăși ora de culcare, este crucială unui somn odihnitor!
Este important să existe un echilibru între divertismentul oferit de jocurile video și alte activități esențiale pentru sănătatea și bunăstarea generală.