Noutati|

În căutarea nefericirii – Cât de departe ești dispus să mergi? 

Pe data de 9 noiembrie 2023, în incinta librăriei Humanitas Ploiești, scriitoarele Ioana Drăgan și Viorica Răduță au purtat un dialog complex și interesant, moderat de Diana Rinciog, despre istorie, realism și ficțiune, unde au avut libertatea de a explora ceea ce înseamnă fericirea, scepticismul pe care societatea îl are față de tranziție și de schimbare și de a aprofunda diferite teme literare prezente în prozele lor. 

Ioana Drăgan este un scriitor și jurnalist cu o experiență tumultuoasă, doctor în științe filologice și membru al Uniunii Scriitorilor din România. Aceasta a fost prezentă ca autor în numeroase antologii de proză, a semnat prefețe pentru ediții diverse din literatura universală și a câștigat o multitudine de premii, printre care Premiul Scriitorilor din România pentru debut în proză (1998), Premiul Asociației Scriitorilor București pe anul 2009 pentru proză și Premiul Special al Juriului Filiala Proză București a Uniunii Scriitorilor din România (2023). 

„În căutarea nefericirii” este un roman realist ce analizează mentalitățile aparent antitetice ale unui tăietor de lemne finlandez, Onni, și ale unui controlor de tren din Focșani, Gelu, odată ce aceștia se împrietenesc via Facebook și Skype. Urmărim cei doi amici în aventuri interculturale și traumatizante ce le schimbă perspectiva anterioară privitoare la propriile țări de proveniență. 

„Reinventându-și tipologiile, Ioana Drăgan a scris un roman «intercultural» plin de viață, insolit și atașant, una dintre aparițiile importante ale prozei românești de azi.” – Paul Cernat 

Viorica Rădauță este autoarea multor volume, atât de versuri, cât și de proză. Aceasta a debutat cu poeme în SLAST, 1987, urmată de o carieră bogată și înfloritoare. A absolvit Facultatea de Filologie, secția Română-Franceză, la Universitatea din București și a câștigat expertiză în mai multe domenii, aspect ce i-a fost de ajutor în cariera ei de scriitoare, oferindu-i o mai bună abilitate de a înțelege și scruta lumea din jurul său. 

„Un calcan pe Lipscani” este un român ce oferă o perspectivă plină de adâncime și complexitate asupra orașului Ploiești prin certetarea îndelungată și importanța acordată fiecărui detaliu. Autoarea prezintă mediul social al orașului prin utilizarea salturilor în timp, alternând trecutul și prezentul într-un mod cu adevărat magic.

Cu o forță epică fără prea mulți concurenți în aria aceasta a romanului social, istoric, politic (în sensul originar), Viorica Răduță oferă un fel de monografie fabulatorie a Ploiestilor, și, implicit, a societății noastre recente într-un roman de o teribilă forță vizionară.  - Christian Crăciun 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close Search Window