Importanța consilierii în școli
Într-o societate în care aproape totul s-a normalizat, iar oamenii nu au nimic altceva de făcut decât să se adapteze condițiilor în care sunt nevoiți să trăiască, se presupune că ar trebui să fie nu doar acceptat, dar și încurajat, faptul că toată lumea are nevoie de ajutor pentru o bună adaptare și dezvoltare.
Trăim într-o lume complicată, într-o lume plină de oameni care au trecut de-a lungul timpului prin fel și fel de greutăți fără a dezvălui vreodată urme de suferință. Tot ce era greu și chinuitor, dispărea o dată cu trecerea timpului, însă traumele rămâneau. Nimeni nu avea să știe că un război, un sistem comunist sau chiar o pandemie, căci aceasta este mai recentă, va urma să afecteze în acest fel societatea, mentalitatea și chiar dezoltarea intelectuală a tuturor. De-a lungul anilor, adulții au învățat să trăiască așa. S-au adaptat într-un fel sau altul și au încercat din răsputeri să ofere tinerilor un trai cât se putea de obișnuit și plăcut. Însă, generația tânără s-a născut mai ,,rebelă”. S-a vrut altceva și au existat alte așteptări. Tinerii nu au vrut să se adapteze, au vrut să fie schimbarea. Nu este corect și nici moral ca ei să trăiască în umbra traumelor adulților ce-i înconjoară și totuși lucrul acesta se întâmplă. Fie voit sau nu.
Prin urmare o soluție, sau cel puțin o încercare de rezolvare a acestei probleme, poate fi consilierea în școli. Nu toți își permit să facă cosiliere cu psihologi proprii, însă toți au nevoie de asta. Școala ar trebui să le ofere această posibilitate, pentru că nu se dorește educarea unor roboți, cu un software bun ce se adptează oricăror condiții, se dorește, de fapt, formarea propriu zisă a unor caractere.
Tinerii chiar au nevoie de ajutor. Au nevoie să fie ascultați, căci oricât de frumoasă poate fi adolescența, nimeni nu-ți garantează că lucrurile vor fi mereu simple. Iar când spunem că au nevoie să fie ascultați, nu ne referim doar la aspectul acesta, al problemelor adolescentine, ci și la faptul că au nevoie să se exprime, să-și spună părerile și punctele de vedere. Trebuie să se afirme și să devină oameni cu mentalități proprii.
Au nevoie, totodată, să fie îndrumați, pentru că societatea în care trăim îi obligă să se maturizeze încă de la o vârstă fragedă. Sunt crescuți pe baza principiului că ,,Cine are carte, are parte” – lucru complet real, însă nu totul se rezumă la asta. Adolescenții și copiii sunt din ce în ce mai speriați de viitor. Le este teamă de eșec. Trăiesc cu impresia că o notă mai puțin bună într-un examen le poate distruge întreaga viață. Ceea ce nu știu ei este că există mereu o soluție, o scăpare, o cale spre ,,lumină” și ca notele din școală, deși au importanța lor, nu sunt atât de reprezentative, iar gândurile și dorințele legate de viitor se pot schimba de pe o zi pe alta. Ideal ar fi să își păstreze opțiunile deschise și să încerece să facă cât mai multe lucruri ca să descopere de fapt ce le este menit să profeseze. Se pune atâta presiune pe niște suflete tinere și se distrug minți cu un potențial uimitor, pentru ce? De parcă un copil de 15-16 ani poate alege ce va avea să facă pentru tot restul vieții. Stresul acesta îi omoară, îi macină pe interior și deși majoritatea par niște simpli adolescenți care caută mereu distracție, în adâncul lor, al tuturor, se află aceleași temeri.
Tinerii cer să fie înteleși, să fie luați în serios și sa li se ofere puțină empatie și compasiune. Asta rezumă toate cele enumerate și explicate mai sus. Atunci când lucuruile par a nu avea scăpare, când lumea pare că se prăbușește asupra lor, au nevoie de o mână care să-i scoată din întuneric.
În zilele noastre, consilierea în școli este o necesitate, iar importanța ei este una de-a dreptul crucială. Numai așa putem crește oameni cu adevărat inteligenți și capabili.