Dezvoltarea abilităților de gestionare a stresului în rândul tinerilor
Tinerii din zilele de astăzi se confruntă din ce în ce mai des cu provocări diverse într-o lume care se află în continuă schimbare. Astfel, stresul devine o problemă care nu mai poate fi evitată și care poate afecta atât sănătatea mintală cât și bunăstarea tinerilor.
Iată, deci, modalități și sfaturi utile care te pot ajuta să faci față stresului:
Practicarea unor activități relaxante
Includerea activităților relaxante , precum meditația sau plimbarea în natură, în rutina zilnică poate avea efecte pozitive asupra reducerii nivelului de stres. Iată o listă de activități pe care le poți practica pentru a combate stresul:
- Yoga sau Pilates
- Meditație și respirare conștientă
- Ascultarea muzicii calmante
- Cititul
- Activități ce necesită creativitatea (desen, pictură,etc)
- Masajul
- Jurnalizarea : scrierea unor gânduri sau sentimente într-un jurnal
- Comedia
- Vizionarea unui film sau serial
Delegarea responsabilităților
Tinerii ar trebui să învețe cum să-și împartă responsabilitățile pe care le au, astfel ca aceștia să aibă un program cât mai lejer și cât mai puțin stresant. Desigur, cererea ajutorului este un lucru important pe care orice tânăr ar trebui să-l facă atunci când se simt suprasolicitați. Colaborarea și sprijinul din partea celor din jur pot facilita gestionarea eficientă a stresului.
Setarea obiectivelor realiste
Tinerii ar trebui să își stabilească obiective realiste și realizabile, evitând presiunea excesivă de a atinge perfecțiunea. Trebuie să înțeleagă că având acest ideal imposibil de perfecțiune nu este un lucru care să-i motiveze, ci din contră, să îi facă să renunțe mai ușor și chiar să sufere pe plan emoțional și psihic.
Adoptarea unui stil de viață sănătos
Având o alimentație echilibrată, un program de somn regulat și făcând exerciții fizice, orice tânăr își poate menține o stare de sănătate bună și să reducă stresul încetul cu încetul.
Dezvoltarea abilităților de gestionare a stresului este un proces esențial în formarea unei baze solide pentru sănătatea mintală a tinerilor. Prin adoptarea a practicilor de acest fel, tinerii devin mai conștienți de efectele negative a stresului și daunele pe care acesta le provoacă și pot construi reziliența necesară pentru a face față cu provocările vieții de zi cu zi.