Noutati|

Eastern Europe

Blocuri gri, blocuri înalte ale căror etaje nu le poți număra. Copii care bat mingea la colț de stradă sau care își întind pături pe bucățile de iarba din parcuri. Fabrici și uzine. Magazine mici cu vitrine pline. Trotuare pustii, sârme de rufe, tobogane învechite. Oameni simpli. Cam asta însumează imaginea copilăriei noastre, a tuturor. Am crescut în umbra unei arhitecturi triste, în umbra și amintirea unui regim comunist, dar am crescut frumos și fericiți. Ne-am avut unii pe alții și ne-am bucurat mereu de puținul nostru. O lume atât de largă și de frumoasă se afla dincolo de granițele astea cenușii, dar țărișoarele din Europa de Est, au reprezentat întotdeauna pentru noi conceptul de ,,acasă”.

Doi tineri ploieșteni, pe care am avut ocazia să îi întâlnesc în timp ce fotografiau străzile orașului nostru, au decis să inițieze un proiect numit „Eastern Europe”. Mi s-a părut de-a dreptul fascinant să văd persoane fotografiind scări de bloc, parcuri întunecate și oameni ai străzii, așa că mi-am făcut curajul să-i întreb câte ceva despre activitatea lor din acea seară.  Totul a plecat de la ceva personal și anume dorința de a transmite mai departe o imagine a acestei lumi est europene, prin intermediul fotografiilor și al clipurilor scurte pe social media.

Ca să cunoaștem mai bine inițiatorii proiectului, Alexandru Matei, student în anul trei la Facultatea de Imagine de film în cadrul UNATC și  prietenul său Vlad Panait, care studiază la UPG Inginerie Mecanică și Electrică, împart o pasiune pentru fotografie. Inspirați de lumea în care trăiesc, cei doi, au dat naștere acestui proiect. Ies împreună la strâns material și își doresc să transforme pasiunea lor într-un stil de viață.  Deși sunt încă la început de drum, pagina lor de Instagram  (@eastern_blockk) surprinde niște imagini cât se poate de transparente ale comunității est europene.

„Tematica acestui proiect a plecat de la ideea de a împărtăși  vizual acel vibe nostalgic, pe care cu siguranță l-am simțit fiecare în zilele sau nopțile în care ne întorceam acasă pe străzile uneori pustii ale unui oraș ce poartă urmele perioadei comuniste. Am fost impresionați de arhitectura și betoanele unei lumi apuse în care ne-am trăit adolescența și copilăria.”

Planul lor, însă, nu se va opri aici. O asemenea idee, care își dorește să surprindă nimic altceva decât realitățile cu care trăim, nu poate fi păstrată în umbră. Astfel, tinerii și-au propus, ca în viitor, să participe la festivaluri de film și expoziții de fotografie, sau chiar să realizeze o mini serie fictivă. Îiș doresc să viziteze și alte orașe din țările post sovietice din est, primul pe lista lor fiind Ruse, din Bulgaria. „Este o adevărată comoară vizuală în această parte a Europei” spun cei doi.

Impactul unei astfel de creații asupra societății nu este nici pe departe de a impresiona, ci mai de grabă de a face conștient omul de originale sale, de a-i aminti de unde a plecat și ce l-a făcut să devină ceea ce este astăzi. „Părinții noștri, generația actuală și cei ce vor veni, au crescut și vor crește în această lume ce are un parfum aparte și o nostalgie comună. Prin încercarea noastră de a transmite vizual, cât mai calitativ și orginial acest conținut, menținem sentimentul de acasă.”

Poiectul acestor doi tineri talentați ne amintește, de fapt, că împărtășim toți aceleași amintiri. Trăim într-o speranță și melancolie unitară. Avem același substrat și am crescut cu același stil de viață. Străzile est europene au fost cei mai buni pedagogi ai noștri, și deși îmbracă un aspect puțin sinistru, au fost mereu calde și ne-au întâmpinat cu drag și dor.

Haideți să susținem tineretul, pasiunea și inițiativa. Haideți să fim alături de ploieștenii nostri și să le întindem o mână de ajutor. Dați un follow contului lor și promovați-vă propria lume. Europa de Est e acasă.

Walk along the nostalgic aesthetic streets of Eastern Europe with us!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close Search Window