Cum ne putem dezvolta memoria?
Memoria este un proces continuu, inclusiv în timpul somnului, care se derulează în fiecare moment la nivelul întregului creier. Aceasta reprezintă abilitatea creierului de a stoca si de a reaminti ulterior informaţii atunci când sunt necesare, automat sau inconştient. Memoria este importantă în comunicare, în învăţare şi în înţelegerea lumii înconjurătoare.
Memoria poate fi dezvoltată prin multe modalităţi. Cel mai important este să avem un program de somn regulat. Somnul este benefic calităţii creierului şi îl ajută să funcţioneze mai bine. De asemenea, trebuie să eliminăm stresul, deoarece acesta poate duce la tulburări de memorie. Activitatea fizică, împreună cu o alimentaţie sănătoasă care să asigure nutrienţii necesari, este vitală pentru un creier sănătos şi pentru o memorie bine dezvoltată.
Atunci cand urmează să avem un examen important, un lucru eficient pe care îl putem face este să fredonăm informaţia pe care o avem de învăţat ca pe o melodie sau să i-o spunem cuiva sub forma unei poveşti. Recapitularea inteligentă este şi ea foarte importantă. După o oră de studiat este recomandată o pauză de 5-10 minute pentru relaxare. Sublinierea cu culori a elementelor cheie ale unei lecţii ajută la memoria vizuală, care ne permite să ne amintim imagini şi obiecte vizualizate recent sau cu ceva timp în urmă.