Noutati|

Cum ne afectează muzica centrul de comandă al corpului – creierul?

Indiferent dacă doar o ascultă sau dacă o studiază, muzică reprezintă unul dintre interesele principale ale tinerilor din ziua de astăzi.

Printre multe altele, studiile au arătat că muzica poate reduce anxietatea, tensiunea arterială și durerea, în timp ce facilitează calitatea somnului, starea de spirit, memoria și alte funcții cognitive.

Cel mai comun răspuns la beneficiile muzicii ar fi eliberarea de dopamină, un neurotransmițător asociat cu senzația de recompensă și plăcere, care ne face să vrem să ascultăm melodiile ce ne-au creat această staredin nou și din nou – și din nou.

De asemenea, muzica este adesea utilizată ca parte a terapiei muzicale pentru tratarea anumitor afecțiuni mentale sau fizice. Acest tip de terapie este des întâlnit în tratarea pacienților care suferă de Alzhaimer, deoarece muzică le poate declanșa amintirile asociate cu un anumit gen.

În plus, muzica accelerează vindecarea leziunilor neuronale. Un studiu din 2019, efectuat pe pacienții cu acest tip de afecțiuni, a evidențiat impactul acesteia, atât asupra procesului de accelerare a neuroplasticității și a refacerii conexiunilor, cât și asupra celui de refacere a funcțiilor neuronale.

În special la copii, studierea unui instrument le poate dezvolta abilități precum răbdarea și perseverența, deoarece este o sarcina extrem de dificilă, care necesită multă atenție și concentrare.

Mai mult, într un studiu realizat la The Ohio State University Wexner Medical Center  între 2012 și 2014, în cazul persoanelor care suferă de epilepsie – tulburare neurologică cronică ce poate provoca convulsii recurente sau crize – anumite tipuri de muzică pot ajuta la prevenirea convulsiilor, deoarece activitatea undelor cerebrale la persoanele cu epilepsie tinde să se sincronizeze mai mult cu muzica, în special în lobul temporal, decât la persoanele fără epilepsie.

Nu în ultimul rând, participarea la muzică, fie prin cântat, dansat sau ascultat în grup, poate contribui la formarea și întărirea conexiunilor sociale, având un impact pozitiv asupra stării de bine și sănătății mentale. Totodată, îți poți face prieteni noi și te poți conecta cu oamenii mult mai ușor prin intermediul muzicii, mai ales dacă ești mai timid/ă sau anxios/oasă.

Referințe:

https://blog.mcmusic.ro/2020/08/27/efectele-muzicii-asupra-creierului-afla-tot-ce-nu-stiai-despre-puterea-acordurilor-muzicale/#1_Ce_efecte_are_muzica_asupra_psihicului_uman

https://www.ucf.edu/pegasus/your-brain-on-music/

https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/keep-your-brain-young-with-music

https://www.uagc.edu/blog/how-does-music-affect-your-brain

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close Search Window