Colaborarea educațională dintre România și Franța: studiul în străinătate, experimentat de un grup de elevi ploieşteni
În perioada 4-10 mai 2025, elevii de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” Ploiești au participat într-un stagiu lingvistic în Franța.
Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” Ploiești realizează de peste un deceniu sejururi lingvistice de limba franceză cu elevii școlii. Anual, în luna octombrie, timp de o săptămână, tinerii din clasele a X-a participă la cursuri intensive de limbă franceză la Alianța Franceză Saint-Malo Bretagne, iar în luna mai, cei din clasele a XI-a, la Alianța Franceză CAVILAM Vichy.
Scopul acestui proiect este de a le oferi elevilor ploieșteni oportunitatea de a experimenta studiile în străinătate și de a-și aprofunda cunoștințele prin conversație alături de vorbitorii nativi. Tinerii sunt împărțiți în grupuri pentru a facilita procesul de învățare și participă la cursuri, exclusiv în limba franceză, menite să-i dezvolte atât pe plan educațional, cât și social. Activitățile sunt interactive și practice, îmbinând utilul cu plăcutul. Pentru a face experiență unică, tinerii au șansa de a fi găzduiți de familii franceze, înscrise în program, care sunt dornice de a comunica și de a le fi alături pe perioada sejurului. În stagiul de la Vichy, elevii au beneficiat de pregătire pentru examenul DELF pe care urmează să-l susțină la sfârșitul lunii, iar în ultimele trei zile, au experimentat viața la Paris, unde au vizitat Muzeul Luvru și Turnul Eiffel, bucurându-se de o plimbare cu barca pe fluviul Sena, dar și de o zi la Disneyland Paris.
INTERVIU CU SOIZIC RAMANANJOHARY, profesor la Cavilam Vichy
La CAVILAM Vichy, doamna profesor Soizic Ramananjohary a acordat, în exclusivitate, un interviu în limba franceză publicației „Ploieştiul Nostru”, tradus ulterior de redactor:
- Puteți să descrieți elevii români de la Cuza în 3 cuvinte?
„Da, deci, ne-am văzut patru zile și ceea ce am remarcat este că toți, în felul lor, au fost riguroși, motivați și implicați, deoarece nu este ușor ca într-un timp scurt să se ofere atât de mult efort și să se mențină atât de multă atenție.”
- Care sunt după părerea dumneavoastră, punctele forte ale elevilor români în învățarea limbii franceze?
„Nu cunosc foarte bine românii, dar cunosc bine italienii și văd că există asemănări. Ce poate fi un punct forte este că sunt limbi-surori: franceza, italiana, româna. De-a lungul anilor, avem Colegiul Cuza care vine și sunt impresionată de această rigurozitate, cunoștință a francezei pe care o aveți, deoarece mi-ați spus că de trei ani învățați limba franceză și deja aveți un nivel bun, deci felicitări!”
- Cum vedeți colaborarea dintre Cavilam și Colegiul Cuza din România?
„Păi, nu știu de câți ani veniți, dar am un exemplu de un elev care venea în toate diminețile când îl întâlneam şi îmi spunea mereu «Bon matin!» și mie mi se pare foarte tare, deoarece noi nu spunem «Bon matin!» și el îmi spunea asta, timp de o săptămână, în fiecare dimineaţă, mi se pare genial. Nu-i mai ştiu numele, dar îmi amintesc cum stătea acolo și cum în fiecare dimineață mă saluta și cred că e foarte tare. De fiecare dată când vine un grup român, noi, profesorii, suntem încântați deoarece ne întâlnim cu un grup motivat, nu avem probleme de disciplină, ei dau tot ce au și sunt extrem de silitori și este întotdeauna o bucurie pentru că nu vom avea probleme de disciplină sau lipsă de motivație.”
DECLARAȚIILE ELEVILOR ÎN URMA STAGIULUI
„Stagiul lingvistic la care am participat a reprezentat pentru mine mult mai mult decât o oportunitate de a exersa o limbă străină. A fost o experiență diferită și unică, care m-a ajutat să ies din zona de confort.
Am avut norocul de a locui timp de o săptămână alături de o doamnă minunată, cu care am comunicat foarte mult și de la care am învățat foarte multe lucruri despre tradiții, mâncare, cultură, viața de zi cu zi a francezilor și nu numai… chiar și de locuitorii din Algeria, deoarece, chiar dacă doamna era născută în Franța, părinții săi proveneau din Algeria. Am avut ocazia să practic limba, zilnic, într-un mediu autentic, alături de vorbitori nativi, ceea ce mi-a dezvoltat încrederea și fluența mai mult decât orice lecție teoretică. Sunt tare încântată că am putut lua parte la această experiență, că am întâlnit oameni noi și că am putut deveni o versiune mai bună a mea”, povestește Radu Briana, elevă CNAIC.
„Zilele petrecute în Franța m-au ajutat să îmi dezvolt abilitățile de lucru în echipă alături de colegii de la cursuri, dar și cunoștințele în limba franceză. Locuitul cu altă familie, timp de o săptămână, m-a ajutat să aflu mai multe despre cultura franceză și despre viața lor de zi cu zi. Mă consider norocos că am avut oportunitatea să cunosc oameni speciali. Cel mai mult mi-a plăcut ziua de joi petrecută cu familia, m-am uitat la filme împreună cu ei și ne-am plimbat într-un parc în apropiere de Vichy. Îmi propun să îmi valorific experiența prin a-mi împărtăși cunoștințele dobândite în urma stagiului cu ceilalți colegi din liceu”, spune și Gheorghe Răzvan, elev CNAIC.
„Stagiul la Vichy a fost experiența care va ocupa mereu un loc important în inima mea, nu numai pentru că a contribuit la propria dezvoltare având ocazia de a studia la o școală internațională sau pentru că am vizitat locuri nemaipomenite, ci și pentru că am cunoscut oameni minunați, cu un suflet mare. Am întâlnit persoane cu care petrecând timpul, mi-am creat amintiri de neuitat și cu care la un «adio» nu am rupt legătura. Încă mai vorbim și pot spune că fac parte din viața mea. Aici mă refer și la familia gazdă de care nu mă așteptam să mă atașez atât de mult”, relatează, la rândul său, Trifon Denisa, elevă CNAIC.
CNAIC PREZENT LA BURSA DE VALORI EDUCAŢIONALE
De asemenea, în perioada 19-21 mai 2025, Palatul Culturii din Ploiești găzduiește o nouă ediție a Bursei de valori educaționale, menită să îndrume elevii de clasa a VIII-a. Evenimentul promovează un dialog între școală și viitorii liceeni, iar reprezentanții Colegiului Național „Alexandru Ioan Cuza” vor fi prezenți acolo pentru a oferi o imagine cât mai autentică asupra vieții de „cuzist”: oportunități educaționale, proiecte naționale și internaționale, activități extracurriculare.