Noutati|

Cărțile audio VS cărțile fizice – care este de fapt diferența?

Până și cititorii înfocați au uneori dificultate în a găsi timp suficient pentru a se delecta cu o carte bună. Mulți compensează cu ascultarea cărților audio prin intermediul platformelor și aplicațiilor ce oferă aceste servicii, precum Audible, Voxa, Google Play Audiobooks, și așa mai departe.

Dar chiar poate ascultarea cărților înlocui cititul tradițional?

Avantajele cărților audio

Primul, și poate că cel mai folositor avantaj ar fi mobilitatea și flexibilitatea pe care o oferă. Poți duce la bun sfârșit diverse treburi casnice, poți conduce, poți să faci cumpărăturile sau o plimbare prin parc, totul în timp ce citeșți!

În plus, această modalitate este perfectă pentru persoanele care au spațiu de depozitare limitat sau care călătoresc/se mută des, fie cu munca, cu școala, sau din diverse alte motive, deoarece ai toată librăria proprie cu ține, oriunde ai merge, singurul loc pe care îl ocupă fiind cel de stocare de pe dispozitivul ales.

Un alt beneficiu adus de cărțile audio este experiență uimitoare pe cale ți le pot oferi. Dacă naratorii cărților sunt pricepuți, ascultarea unei cărți se poate metamorfoza într-o lectură spectaculoasă și te poate transporta într-o lume complet diferită, cu personaje distincte și complexe.

Dezavantajele cărților audio

Prețul este unul dintre cele mai mari dezavantaje ale acestor cărți, deoarece, de multe ori pot ajunge să coste mai mult decât o carte printată. De asemenea, majoritatea platformelor oferă asemenea servicii în schimbul unui abonament, însă garantez că există și cărți minunate, gratuite. Trebuie doar să le găsești pe cele potrivite gusturilor tale.

O altă inconvenienta o constituie absența experienței vizuale oferită de cărțile tipărite. Unele persoane preferă să vadă cuvintele scrise pentru a înțelege și a asimila mai bine informațiile. Pe lângă asta, comparativ cu cărțile tipărite sau e-book-urile, revenirea la anumite părți ale cărților audio poate fi mai dificilă. De exemplu, poate fi complicat să găsești o anumită frază sau informație atunci când nu o vezi.

Beneficiile cărților fizice

Pentru început, cărțile fizice oferă o experiență tactilă pe care cărțile electronice sau cărțile audio nu o pot reproduce. Mulți cititori apreciază senzația de a ține o carte în mână, de a simți hârtia și de a mirosi aroma cărților noi.

Mai mult, cărțile fizice permit cititorilor să adnoteze, să sublinieze pasaje sau să marcheze pagini direct pe suportul de hârtie, facilitând astfel procesul de studiu și reținere a informațiilor.

Pentru mulți oameni, colectarea și afișarea cărților într-o bibliotecă personală sunt o bucurie în sine. Cărțile fizice pot servi ca obiecte de artă și ca expresie a intereselor și pasiunilor personale, dar totodată și ca decor, pentru a înfrumuseța o încăpere și pentru a-i aduce un aer primitor și care oferă mai multe informații depre ține ca om și ca cititor.

Inconvenientele cauzate de cărțile fizice

În primul rând, cărțile tipărite pot fi dificil de accesat pentru persoanele cu deficiențe de vedere sau dislexie, deoarece textul este tipărit în format fizic și poate necesita un efort suplimentar pentru citire și înțelegere, pe când cărțile audio sunt mai eficiente.

Un alt aspect important este rapiditatea și ușurința cu care cărțile fizice se pot deteriora mai ales dacă sunt expuse la umiditate, lumina solară sau manipulare necorespunzătoare. Hârtia și coperțile pot deveni fragile, se pot rupe și scrisul poate deveni ininteligibil.

Toate acestea fiind spuse, fiecare metodă are avantajele și dezavantajele ei, însă cred că ambele ar trebui încercate pentru a descoperi care este mai convenabilă si mai potrivită pentru propria persoană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close Search Window