Noutati|

Burnout-ul – Sindromul noilor generații

Sindromul de burnout este din ce în ce mai comun în zilele noastre, mai ales în rândul tinerilor, deoarece societatea este mai solicitantă, iar cererile pe piață muncii mai exigente atunci când vine vorba de studii și de nivelul de experiență.

Burnout este o stare de epuizare fizică și mentală persistentă, care rezultă din expunerea la stres cronic și presiuni constante, în special la locul de muncă. Este caracterizat printr-un sentiment de oboseală extremă, depersonalizare, dezangajare față de sarcini și activități care au fost odată considerate plăcute sau satisfăcătoare și o scădere a performanței la locul de muncă sau in mediul academic.

Epuizarea emoțională se manifestă atunci când resursele psihice sunt complet epuizate, ajungând la depersonalizare: absența emoțiilor și a sentimentelor acționează ca un mecanism de apărare al subconștientului. În momentul în care începe să te afecteze această stare de epuizare psihică, relațiile cu cei din jur pot fi influențate în mod negativ.

Cum se manifestă burnout-ul?

Cele mai des întâlnite simptome includ:

  • Scăderea productivității si lipsa motivației
  • Modificări comportamentale
  • Oboseala cronică, letargie si tulburări de somn
  • Stima de sine scazuta
  • Migrene
  • Apelarea la vicii

Metode de combatere și prevenire:

Una dintre cele mai eficiente metode de prevenire a sindromului de burnout este cunoașterea și respectarea limitelor personale. Identificarea acestora cât mai devreme poate fi crucială pentru crearea unui stil de viață și mediu de lucru sănătos. Când devii conștient de propriile capacități intelectuale și limite, poți dobândi o percepție diferită asupra volumului de materie pe care o poți asimila sau a numărului de proiecte la care poți lucra în timpul anului academic.

O altă metodă este constituită din oferirea de timp liber pentru pauze, practicarea hobby-urilor sau socializare. Timpul acordat pauzelor regulate, socializării și hobby-urilor nu este doar o modalitate de a evita epuizarea și stresul, ci și un element vital pentru o viață echilibrată și sănătoasă. Pauzele regulate în timpul activităților zilnice îți permit să îți recuperezi energia mentală și fizică, să te distanțezi de sarcinile zilnice și să te întorci la ele cu o minte proaspătă și energie sporită.

Dacă te regăsești în articol, nu uita că acesta nu ține locul unui diagnostic de la un medic specializat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close Search Window