Noutati|

Alegerile anului 2024 – Tot ce trebuie știut

În anul 2024, România va organiza pentru prima data toate alegerile necesare importante în același an, permițând cetățenilor să își exprime opțiunile electorale pentru alegerile europarlamentare, locale, prezidențiale și parlamentare. Conform calendarului stabilit, aceste alegeri se vor desfășura în lunile iunie, septembrie și octombrie.

După multe considerabile negocieri, coaliția de guvernare a convenit să aducă împreună alegerile locale cu cele europarlamentare, deci, pe 9 iunie, românii vor merge la vot pentru a-și alege reprezentanții locali, precum primari, consilieri locali și județeni, dar și europarlamentarii ce vor reprezenta România în Parlamentul European. La alegerile europarlamentare, alegătorii vor vota liste depuse de partide politice sau alianțe electorale, conținând candidații propuși pentru funcția de europarlamentar.

Alegerile prezidențiale din 2024 au fost devansate și vor avea loc în luna septembrie, față de noiembrie în 2019. Cele două tururi de alegeri, dacă va fi necesar, se vor desfășura pe 15 și 29 septembrie. Românii își vor alege noul președinte pentru un mandat de cinci ani, având un singur buletin de vot.

În final, pe 8 decembrie, românii vor participa la alegerile parlamentare pentru a alege reprezentanții în Parlamentul României, care este compus din două camere: Camera Deputaților, cu 330 de deputați, și Senatul, cu 136 de senatori. Mandatele acestora sunt de patru ani.

În rezumat, anul electoral 2024 în România este marcat de următoarele date esențiale:

  • 9 iunie 2024: alegeri locale și europarlamentare;
  • 15 și 29 septembrie 2024: alegeri prezidențiale;
  • 8 decembrie 2024: alegeri parlamentare.

Acest calendar electoral va permite alegătorilor să participe la selectarea tuturor reprezentanților la nivel local, național și european într-un interval de doar câteva luni, marcând o schimbare semnificativă în modul de desfășurare a alegerilor în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close Search Window