Noutati|

9 mai, Ziua Europei

În fiecare an, în data de 9 mai se sărbătorește cu drag Ziua Europei. Data marchează ziua în care Robert Schuman, ministrul de externe al Franței, a prezentat planul său pentru o cooperare europeană mai bună și mai pașnică, în anul 1950. Ziua celebrează pacea și unitatea din Europa.

Consiliul Europei a fost fondat pe data de 5 mai 1949, astfel devenind în 1964 data în care se sărbătorește acest fapt istoric. În anul 1985, Comunitățile Europene care au devenit mai târziu Uniunea Europeană, au adoptat drapelul Europei folosit de consiliu până atunci, devenind un simbol al acestor comunități.

Cu toate acestea, liderii comunităților au decis să stabilească Ziua Europei la 9 mai 1950, în comemorarea declarației făcute de Schuman. Declarația propune unirea industriilor de oțel și cărbuni a FranțeiGermaniei de Vest și a altor state, ducând la crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului.

Acest eveniment este considerat un moment fundamental în istoria Europei. Prin Tratatul de la Lisabona, Parlamentul European a recunoscut oficial ziua de 9 mai ca sărbătoare în octombrie 2008.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close Search Window