Corpul meu, decizia mea! – Cât de accesibil este avortul la cerere în România?
Conform articolului 201 din actualul Cod Penal, avortul la cerere este permis până în a 14-a săptămână de sarcină. Medicii care efectuează avorturi după această limită, cu excepția celor terapeutice, pot primi amendă sau închisoare de la 6 luni până la 3 ani.
În ultimii ani, din ce în ce mai multe spitale refuză să ofere acest serviciu, invocând motive religioase, etice, morale sau decizia conducerii și a doctorilor de a refuza în baza clauzei de conștiința.
În prima jumătate a anului 2022 au fost raportate 0 avorturi la cerere, în 13 județe. Trei dintre aceste județe (Olt, Hunedoare, Vâlcea) nu oferă întrerupere de sarcina la cerere nici în cadrul instituțiilor publice, nici în cadrul celor private.
Într-o țară în care un drept fundamental este adesea încălcat, și atunci când poate fi accesat există obstacolele financiare: într-o clinică publică, prețul poate ajunge până la 1.000 de lei, în timp ce într-una privată, până la 4.500 de lei, iar pastilele pentru avort până la 600 de lei, în condițiile în care salariul mediu brut în România este de 2.230 lei.
Conform Centrul FILIA, în 2021, din 171 de spitale, doar 59 ofereau avort la cerere. 51 dintre spitale au invocat credințele religioase pentru a justifica refuzul, iar unele făceau avort fără anestezie, ceea ce este foarte dureros și reprezintă o formă de violență ginecologică. De asemenea, din 802 doctori, 275 ofereau întrerupere de sarcina la cerere.
Timp de prea multă vreme femeile din România au fost obligate să ducă la capăt sarcini nedorite. Prea multe femei au murit din cauza ignoranței doctorilor și a dorinței de control a guvernului. Nici nu mai vorbim de batjocura la care sunt supuse femeile care ajung să facă avort. Sunt văzute drept lașe, păcătoase, egoiste sau ucigașe. Cred că acestă mentalitate trebuie schimbată, iar schimbarea începe cu fiecare dintre noi.